Hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousi ennätyskorkealle huhtikuussa, raportoi yhdysvaltalainen Scripps-instituutti.

Hiilidioksidin keskiarvo ilmakehässä ylitti 410 ppm (parts-per-million), Havaijilla tehdyt mittaukset osoittavat.

Tämä tarkoittaa sitä, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä on lisääntynyt kolmellakymmenellä prosentilla sitten vuoden 1958, jolloin mittaukset Mauna Loan tutkimusasemalla alkoivat.

”Me jatkamme fossiilisten polttoaineiden polttamista ja hiilidioksidi lisääntyy ilmakehässä. Pohjimmiltaan se on niin yksinkertaista”, Scripps-instituutin CO2-projektin johtaja Ralph Keeling toteaa.

Alla oleva Keelingin käyrä osoittaa lohduttomasti, miten hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kehittynyt. Vuonna 1958 ilmakehän hiilidioksidin määrä oli 310 ppm:

Hiilidioksidin määrän kehitys ilmakehässä 1958–2017.

Eivätkä huonot uutiset lopu tähän. Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) mukaan hiilidioksidipäästöt nousivat niin ikään ennätyskorkealle vuonna 2017.

Fossiilisten polttoaineiden käytön myötä ilmakehään puskettiin 32,5 gigatonnia hiilidioksidia kasvaneen energiantarpeen ja maailmanlaajuisen talouden elpymisen myötä. Samaan aikaan uudet läpimurrot uusiutuvan energian alalla hidastuivat, ja energiakatoon vastattiin 70-prosenttisesti fossiilisia polttoaineita polttamalla.

Raportin mukaan kaksi kolmasosaa lisääntyneistä päästöistä syntyi Aasiassa. Kiinan hiilidioksidipäästöt nousivat viime vuonna 1,7 prosentilla. Sen sijaan Iso-Britannia, Yhdysvallat, Japani ja Meksiko onnistuivat vähentämään päästöjään.

 ”Energiantuotantoon liittyvien hiilidioksidipäästöjen merkittävä kasvu vuonna 2017 kertoo meille, että nykyiset menetelmämme taistella ilmastonmuutosta vastaan ovat kaukana riittävistä”, IEA:n johtaja Fatih Britol totesi Reutersille.

”Hiilidioksidipäästöjen täytyy saavuttaa huippunsa nopeasti ja laskea jyrkästi 2020-luvulle. Tämän laskun täytyy nyt olla yhä jyrkempi vuoden 2017 päästöjen kasvun vuoksi”, IEA totesi raportissaan.