Jo tällä hetkellä vajoavat metropolit ovat tulevaisuudessa yhä haavoittuvampia myrskyille ja tulville, kun ilmasto muuttuu.

Muun muassa Lontoo, Jakarta, Shanghai ja Houston mainitaan kahdeksan kaupungin listalla, jotka saattavat kohdata huomattavia tuhoja tulevaisuudessa.

Määrittely perustuu kansalaisjärjestö Christian Aidin teettämään raporttiin, josta uutisoi The Guardian.

Raportin on laatinut tohtori Katherine Kramer, joka johtaa Christian Aidin kansainvälistä kampanjaa ilmastonmuutoksen liittyvää kampanjaa. Christian Aid on 41 Iso-Britannian ja Irlannin kirkoista koostuva hätäapu- ja kehitysyhteistyöjärjestö.

Raportti kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kehittyvissä maissa huono varustautuminen ilmastokatastrofeihin vaikuttaa niiden selvitymismahdollisuuksiin, jos äärisääilmiöt lisääntyvät ilmaston muuttuessa. Merenpinnan kohoamisen lisäksi myrskyjen nostamat tulvat uhkaavat vajoavia kaupunkeja.

Raportissa todetaan, että vaikutukset eri kaupunkien vajoamiseen johtuvat eri syistä.

Jakarta vajoaa noin 25 senttimetriä vuodessa, koska siellä hyödynnetään pohjavettä. Houstonissa puolestaan öljylähteiden pumppaamisen kaupungin alta aiheuttaa vajoamista. Bangkokissa pilvenpiirtäjien paino on liikaa kaupungin perustalle. Lontoota puolestaan puskee Skotlanti, joka työntää Etelä-Englantia.

Useat kansalaisjärjestöt ovat tällä viikolla tuoneet julki selvityksiään ilmastomuutoksen vaikutuksista. Tällä viikolla maailman johtavat ilmastotutkijat ovat koolla Etelä-Koreassa yhdessä hallitusten virkamiesten kanssa määrittelemässä, mitä vaikutuksia on, jos ilmasto lämpenee 1,5 °C.

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee raporttinsa maanantaina.