Enemmistö Helsingin koulupoliitikoista ehdotti keväällä, että lukiolaisten kirjat ja välineet tulisivat ilmaiseksi. Nykyisellään välineet maksavat kokonaisuudessaan jopa 2 600 euroa. Opiskeluvälineiden maksuttomuus olisi kädenojennus niille, joille lukio-opetus ja sitä kautta yliopistollinen koulutus jäisivät muuten pelkäksi haaveeksi.

Päätös syntyi syyskuussa, ja Helsinki aikoo edistää maksutonta oppimateriaalin tukemista toisen asteen oppilaille askel kerrallaan. Peruskoulun hengessä kaikille on hyvä tarjota yleissivistävää koulutusta. Se ei ole hyvä pelkästään nuoren kannalta.

On tärkeää, että Suomen kokoinen maa saa käyttöön kaikki kyvyt ja motivoituneet nuoret. Liian kallis opiskelu ei saa olla este sille, että osa oppilaista ei pääse ylioppilaaksi ja sitä kautta reitti korkeakouluopintoihin estyy.

Ilmaiset oppimateriaalit toiselle asteelle on tärkeä päätös Helsingiltä. Se näyttää mallia muille kunnille. Tehkää sama perässä, kuntapäättäjät. Ottakaa Helsingistä mallia. Eräät maaseudun kunnat ovat jo tehneet tällaista houkutellakseen oppilaita kouluunsa. Se ei siis liene mahdotonta muillekaan.

Artikkeli on julkaistu 12.10.2018 klo 11.42 ja tekstiä ja otsikkoa on lyhennetty klo 15.04: Kommentista on poistettu virheellistä tietoa.