Etelä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle on lopulta alkanut sataa lunta. Espoon kaupunki tiedotti tiistaina, että tällä hetkellä lunta ajetaan lumenvastaanottopaikoille Vanttilaan ja Turvesuolle, mutta myös tänä talvena hankittu lumensulatuslaite on valmiina toimintaan.

Vanttilaan lunta mahtuu noin 10 000 kuormallista. Vastaanottopaikkojen kapasiteetti on rajallinen, ja sen vuoksi runsaampiin lumisateisiin on varauduttu hankkimalla Espooseen tänä talvena koko Länsi-Euroopan ensimmäinen lumensulatuslaite.

Vastaavia laitteita on ollut aiemmin käytössä Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä. Muun muassa Tekniikka & Talous kertoi aiemmin tänä vuonna, että laitteelle tuli hintaa 358 000 euroa.

”Lunta saa vielä hetken tulla, ennen kuin otamme laitteen käyttöön. Sitä voi tarpeen mukaan liikutella ympäri kaupunkia”, kertoo tiedotteessa katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila Espoon kaupunkitekniikan keskuksesta Mikkelän varikolla säilytettävästä laitteesta.

Tarve lumensulatuskoneen hankkimiseen syntyi, koska nykyisille lumenvastaanottopaikoille on paineita sijoittaa tulevaisuudessa muunlaisia toimintoja. Lumensijoituspaikkojen poistuminen käytöstä johtaa kasvaneisiin kuljetusetäisyyksiin, ja näihin muutoksiin varauduttiin hankkimalla sulatuslaite.

Idea laitteen hankkimisesta sai Espoon kaupungin mukaan alkunsa vuonna 2013, kun pääkaupunkiseudun yhteinen delegaatio teki tutustumismatkan Pietariin, jossa lumensulatuslaite on ollut käytössä jo reilut kymmenen vuotta.

Lumensulatuslaitteen toimittajaksi kilpailussa valikoitui kanadalainen Trecan Combustion.

Laitetta on käytetty muun muassa suurilla lentokentillä, kuten Vancouver Internationalilla ja John F. Kennedy Internationalilla sekä suurissa kauppakeskuksissa ja pysäköintilaitoksissa.