New Yorkin kaupungissa Bronxin edustalla sijaitseva Hartin saari on yksi Yhdysvaltain suurimmista hautausmaista. Vuoden 1869 jälkeen saarelle on haudattu yli miljoona tuntemattomana kuollutta ihmistä.

Myös ”Kuolleiden saarena” tunnettu hautausmaa on nyt alkanut paljastaa siihen haudattuja salaisuuksia, paikalliset tiedotusvälineet kertovat.

Myrskyt ja merenkäynti ovat kymmenien vuosien saatossa rapauttaneet huonolla ylläpidolla olleen saaren rantaviivaa. Nyt eroosio on ehtinyt niin pitkälle, että luurangon osia paljastuu hälyttävällä tahdilla.

”Luurankoja ilmaantuu kirjaimellisesti maaperästä”, Hart Island Projectin johtaja Melinda Hunt kertoo uutistoimisto CBS:lle.

”Kokonaisia luurankoja putoaa rantatörmästä rannalle, josta ne huuhtoutuvat vuoroveden mukana mereen.”

Pahiten eroosiosta on kärsinyt saaren pohjoinen ranta, joka on saanut epävirallisen lempinimen ”Luuranta”. Pelkästään huhtikuun aikana alueelta kerättiin lähes kaksisataa luuta ja kuusi pääkalloa.

Politicosivusto kertoo, että ongelma on ollut kaupungin viranomaisten tiedossa jo kymmeniä vuosia. Maaperästä paljastuvat luurangon osat olivat ”tavallinen näky” saarella jo 1980-luvulla.

Hartin saarella hautajaiset ovat koruttomia. Mäntyarkut pinotaan päällekkäin joukkohautoihin vankien toimesta. Kuva noin vuodelta 1890.

Vasta huhtikuisten havaintojen jälkeen saaren rapistumiseen on todella herätty myös viranomaistasolla. Yhdysvaltain hallituksen nopean toiminnon virasto (FEMA) on myöntänyt saaren kunnostamiseen 13 miljoonan dollarin avustuksen.

”Jokainen näistä luista kuuluu ihmiselle, newyorkilaiselle”, Manhattanin kaupunginvaltuutettu Mark Levine toteaa.”Nämä ovat ihmisiä, jotka olivat jo elinaikanaan marginalisoituja ja unohdettuja. Heidät on marginalisoitu ja unohdettu jälleen viimeisessä leposijassaan, ja tämä hautojen paljastuminen on äärimmäinen nöyryytys.”

FEMAn myöntämästä apurahasta huolimatta Hunt ei ole järin optimistinen todellisen muutoksen suhteen.

”He tulivat siivoamaan rannan. Mutta tämä ei ollut ensimmäinen kerta, eikä se tule olemaan viimeinen.”

Hartin saarelle haudataan vuosittain edelleen noin tuhat ihmistä. Se on suurin verorahoilla pyöritettävä hautausmaa maailmassa. Sinne päätyvät ihmiset, joita kukaan ei tule noutamaan tai joilla ei ole varaa yksityisiin hautajaisiin.

Saarta hallinnoi New Yorkin kaupungin rikosseuraamuslaitos, ja hautaustoimenpiteistä huolehtivat vangit. Tämän vuoksi saari on myös suljettu yleisöltä.

Hartin saari (oikealla) on vain puolen neliökilometrin kokoinen.