Karttatietopalveluja tarjoava itävaltalaisyhtiö Eox kertoo julkaisseensa ensimmäisen pilvettömän mosaiikkikuvan maailmankartasta.

Eox kertoi aiemmin elokuussa, että maailman ensimmäinen globaali pilvetön mosaiikkikuva maailmasta on julkaistu osoitteessa https://s2maps.eu. Karttaa on mahdollista tutkia ja zoomailla mielensä mukaan siellä.

Yhtiön luoma mosaiikkikuva koostuu Sentinel-2B-satelliitin ottamista kuvista. EOX julkisti jo maaliskuussa pilvettömän mosaiikkikuvan Euroopasta, ja nyt oli vuorossa koko maailmankartan vuoro.

Mosaiikkikuva koostuu peräti lähes 81 000 miljardista eli 81 biljoonasta pikselistä. Pilvet on siivottu kuvasta pois algoritmien avulla. Algoritmit ovat käsitelleet karttaa varten dataa 250 teratavun edestä.

Jotta kuviin saataisiin kesäisiä maisemia, mosaiikin kuvat on kuvattu pohjoisella pallonpuoliskolla viime vuoden touko-syyskuussa, ja eteläisellä pallonpuoliskolla viime vuoden marraskuusta tämän vuoden maaliskuuhun.

Tältä näyttää esimerkiksi Helsinki kartalla.

Kartat eivät ole läheskään niin tarkkoja kuin Googlen kartat. Google toi myös viime vuonna karttapalveluunsa päivityksen, jossa pilvien määrää on vähennetty huomattavasti.