Maailman halvimmaksi henkilöautoksi mainostetun Tata Nanon valmistus loppuu.

Suurena yllätyksenä uutinen ei tule: Intialainen Tata Motors on valmistanut vain yhden Nanon tämän vuoden kesäkuussa. Vuosi sitten samaan aikaan yhtiö valmisti 275 autoa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Tata Motors vahvisti uutisen tuotannon lopettamisesta.

Tata Nanoa valmistettiin vuodesta 2008 lähtien. Alun perin se oli suunnattu Intian markkinoille, mutta sen piti tulla saataville myös muualla Aasiassa ja Afrikassa sekä myöhemmin Eurooppaan. Siitä piti tulla koko kansan auto.

Hieman yli 1 600 euroa maksavaa Nanoa valmistettiin Intian markkinoille, mutta autoa piti olla saatavilla myös muualla Aasiassa ja Afrikassa. Tata suunnitteli valmistavansa autosta lisäksi eurooppalaisen version.

Nanon ongelmina on ollut alusta asti sen heikko turvallisuus. Törmäyskokeissa sen tulokset ovat olleet huonoja, ja se on jäänyt jälkeen tuotantoaikatauluista. Hinta ei ole ainoa kriteeri, jota autonostajat ovat Nanon tapauksessa katsoneet.

Tekniikan Maailma koeajoi Tata Nanon tuoreeltaan vuonna 2009. Tilaajat voivat lukea koeajon täältä.

TM kirjoitti tuolloin, että koeajon aikana auton perässä ajoi jatkuvasti ihmisiä moottoripyörällä, jotka kuvasivat autoa kännyköillään. Kaikki ihmiset joko halusivat Nanon tai tiesivät jonkun, joka aikoi ostaa sellaisen.

Itse auto ei tehnyt lähtemätöntä vaikutusta.

”Jousitus on kova, ja matkustusmukavuus Intian reikäisillä teillä on melko rajoittunut”, TM kirjoitti. Kyseessä ei ole ”missään mielessä ’ajajan auto'”.

”Nano on riittävän nopea pysyäkseen Intian kaoottisen kaupunkiliikenteen vauhdissa, mutta ylämäet tuntuvat haastavilta. Erityisesti jos paremman varustelutason myötä tuleva ilmastointilaite on toiminnassa.”