Brittiläisen Manchesterin yliopiston alaisuudessa toimivan Kansallisen grafeeni-instituutin tutkijat sekä urheiluvaatevalmistaja inov-8 ovat kehittäneet maailman ensimmäiset grafeenista valmistetuilla kengänpohjilla varustetut lenkkitossut. Innovaatiosta uutisoi BBC.

Grafeenia eli allotrooppisessa muodossa esiintyvää hiiltä onnistuttiin eristämään ensimmäistä kertaa Manchesterin yliopistossa vuonna 2004. Toisiinsa sitoutuneista hiiliatomeista koostuvaa ”ihmemateriaaliksi” usein kutsuttua ainetta ensi kertaa eristäneet tieteilijät nappasivat työstään Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 2010.

Grafeeni on maailman ensimmäinen löydetty kaksiulotteinen materiaali. Grafiitista valmistettava grafeeni on myös maailman ohuin ja kestävin materiaali: 200 kertaa vahvempaa kuin teräs ja miljoona kertaa ohuempaa kuin ihmisen hiuskarva. Grafeenia on käytetty muun muassa urheiluautojen, lentokoneiden sekä terveydenhuollon laitteiden valmistuksessa.

”Grafeeni on poikkeuksellisen joustava materiaali ja sitä voi taittaa, vääntää ja venyttää ilman vaurioita”, kuvaili nanomateriaaleihin erikoistunut tutkija ja Manchesterin yliopiston tohtori Aravind Vijayaraghavan yliopiston lehdistötiedotteessa. Hän työskentelee grafeenikenkäprojektin parissa.

Juoksukenkien ulkopohjien pohjamateriaali on kumi, mutta kumin sekaan on lisätty grafeenia vahvikkeeksi.

”Uniikki muotoilumme tekee kenkien ulkopohjista 50 prosenttia kestävämmät ja joustavammat kuin vastaavat kumista valmistetut pohjat”, Vijayaraghavan jatkoi.

Normaaleilla kumipohjilla varustetut lenkkikengät kestävät kulutusta noin 480 kuljetun kilometrin tai 2-3 kuukauden lenkkeilyn edestä ennen kuin alkavat hajota.

”Grafeenivahvisteinen kumi joustaa ja antaa pitoa tehokkaammin kaikenlaisilla pinnoilla kulumatta nopeasti ja taaten luotettavan vahvan sekä pitkäkestoisen pitävyyden”, kehui Vijayaraghavan kenkiä yliopiston lehdistötiedotteessa.

Brittiläisvalmistaja inov-8:n G-Series grafeenikengät tulevat markkinoille ensi vuoden aikana.

Hintaluokka ei ole halvimmasta päästä, sillä grafeenilenkkitossuparista joutuu pulittamaan vähintään 180 euroa.

Katso esittelyvideo alta!