Kansainvälinen projekti energian tuottamiseksi ydinfuusion avulla saavutti keskiviikkona tärkeän virstanpylvään.

International Thermonuclear Experimental Reactor eli ITER tiedotti keskiviikkona, että laitosta varten tarvittavasta infrastruktuurista nyt puolet on rakennettu.

ITER-hanke on kärsinyt useista takaiskuista, kuten Tekniikan Maailma aiemmin tänä vuonna kirjoitti.

Nyt reaktorin rakentaminen on kuitenkin taas vauhdissa. Uusien ennusteiden mukaan koelaitoksella voitaisiin tuottaa energiaa jo vuonna 2025. ITER luonnehtii hanketta niin, että rakenteilla on ”maailman monimutkaisin kone”, ja hanke on ”ihmiskunnan historian monimutkaisin tiedeprojekti”.

Kansainvälinen kokeellinen lämpöydinreaktori ITER tulee valmistuttuaan näyttämään sen, pystytäänkö auringossakin esiintyvän fuusioreaktion avulla tuottamaan kymmenisen kertaa enemmän energiaa kuin reaktori itsessään kuluttaa. Käytännössä tämä voi jopa tarkoittaa ihmiskunnalle käytännössä rajatonta energianlähdettä.

ITER on vasta kokeellinen laitos. Keskiviikkoisessa tiedotteessa arvioidaan, että kaupallisia reaktoreita voidaan ottaa käyttöön noin vuonna 2040, riippuen tutkimusten etenemisestä.

Tiedotteen mukaan ITER voisi toimiessaan tuottaa 500 megawattia energiaa, jonka avulla olisi mahdollista tutkia itseään lämmittävää plasmaa. Tämä voisi puolestaan johtaa fuusiovoimaloiden kehittämiseen.

Katso alla valokuvia hankkeen rakentamisesta. Lisää kuvia on täällä.