Hissiyhtiöiden kesken on puhjennut uudestaan kisailu siitä, kenen hissi on maailman nopein, kirjoittaa Washington Post artikkelissaan.

Nopeimmat hissit alkavat kuitenkin olla niin nopeita, että niiden vauhtia alkaa olla mahdoton kasvattaa niin, että matkanteko hississä on enää mukavaa.

Washington Post kirjoittaa, että joulukuun alussa maailman nopeimman hissin tittelin Guinnessin ennätysten kirjassa pokkasi itselleen Shangai Towerissa oleva Mitsubishi Electricin tekemä hissi. Nopeimmillaan hissi yltää jopa 20,5 metrin sekuntivauhtiin eli noin 74 kilometrin tuntivauhtiin.Tavallisesti hissi kulkee kuitenkin hieman hiljempaa.

Vertailun vuoksi: Linnanmäen Kingi-laite kulkee alaspäin vain hieman nopeampaa eli 23 metriä sekunnissa.

Kiinan suuri buumi

Ei ole sattumaa, että maailman nopein hissi on Kiinassa. Maa on kokenut viime vuosikymmenien aikana suuren hissibuumin, josta on saanut osansa myös suomalainen hissiyhtiö Kone. Erään arvion mukaan vuonna 2020 peräti 40 prosenttia kaikista maailman hisseistä on Kiinassa.

Muualla maailmassa hissit ovat usein hitaampia kuin Kiinassa. Länsimaiden nopein hissi 1 World Trade Centerissä New Yorkissa kulkee vain noin 37 kilometrin tuntivauhtia.

Maailman nopeimmasta kymmenestä hissistä viisi on Kiinassa, lehti kertoo. Mitsubishin kanssa kilpaileva Hitachi ehti lyhyesti pitää hallussa nopeimman hissin titteliä 72 km/h tuntinopeudella olevalla hissillään.

Washington Post kirjoittaa, että japanilaiset yhtiöt hallitsevat hissien nopeuskisaa ehkä osin siksi, että niissä on samaa teknologiaa kuin Hitachin ja Toshiban tekemissä nopeissa luotijunissa.

Supernopeiden hissien valmistaminen on kuitenkin hyvin kallista, koska niitä pitää testata isoissa räätälöidyissä torneissa ja ne pitää paineistaa hyvin, jotta nousut ja laskut olisivat mukavia.

Hissiyhtiöt arvioivat nyt lehden mukaan, että ennätystä tuskin rikotaan kovin pian – joskin esimerkiksi eteläkorealainen Hyundai aikoo testata hissejä, jotka yltävät jopa 80 kilometrin tuntinopeuteen. Eräs taannoinen tutkimus arvioi, että yli 82 kilometrin nopeudella nouseva hissi saa ihmisen tuntemaan huonovointiseksi.

Toinen este on, että superhissien tarpeisiin tarpeeksi korkeita pilvenpiirtäjiäkään ei välttämättä nouse entiseen tahtiin.