Maailman suurinta lentokonetta kehittävä Stratolaunch-yhtiö on julkistanut uusia raketteja, joita sen kehittämä jättikone aikoo viedä avaruuteen.

Miljardööri Paul Allenin kehittämää jättimäistä Stratolaunchia ei ole tarkoitettu matkustajalentokoneeksi. Sen sijaan sen on tarkoitus mullistaa tulevaisuudessa tapa, jolla raketteja laukaistaan avaruuteen.

Kun yhtiö sanoo koneen olevan maailman suurin, se tarkoittaa kärkiväliä. Koneen kärkiväli on peräti 117 metriä. Stratolaunch käyttää kuutta suihkumoottoria, ja siinä on 26 rengasta. Pituutta koneella on 72 metriä. Koneeseen mahtuu yli 110 000 litraa polttoainetta, ja ilman polttoainetta kone painaa yli 200 000 kiloa.

Maanantaina Stratolaunch julkisti joukon uusia raketteja, joita sen jättikone pystyy kuljettamaan avaruuteen siipiensä alla.

Suunnitteilla on kolme uutta rakettia, mukaan lukien uudelleenkäytettävä avaruuslentokone, joka pystyisi tuomaan rahtia ja myöhemmin ihmisiä avaruusasemille.

Jo olemassa olevilla Pegasus-raketeilla Stratolaunch voisi viedä avaruuteen tavaraa 370 kiloa vuodesta 2020 lähtien, yhtiö kertoo. Koneen on tarkoitus nousta 10 kilometrin korkeuteen ja laukaista sieltä Orbital ATK Pegasus XL -raketti matalalle Maan kiertoradalle. Raketti puolestaan kantaa pieniä satelliitteja, jotka voidaan sitten päästää Maan kiertoradalle.

Ensimmäiset uudet “Medium Launch Vehicle” -raketit on tarkoitus laukaista ilmakehään vuonna 2022, yhtiö sanoo. Ne pystyisivät viemään avaruuteen 3 400 kiloa tavaraa.

Seuraava suunnitteilla oleva isompi raketti pystyisi viemään 6 000 kiloa.

Stratolaunchin julkistamassa kuvassa näkyvät itse lentokone sekä yhtiön suunnittelemat uudet raketit ja ilma-alukset. Vasemmalla ovat Pegasus-raketit, keskellä kaksi uutta rakettia sekä oikealla avaruuslentokone.

Yhtiö kehittää myös avaruuslentokonetta, jolla on Washington Postin mukaan koodinimi ”Black Ice” eli ”Musta jää”. Se pystyisi myös kuljettamaan avaruuteen tavaraa sekä liikkumaan ainakin jollain tavalla lentokoneen tavoin. Tulossa on myös versio tästä lentokoneesta, joka pystyisi kuljettamaan ihmisiä.

On vielä epäselvää, milloin Stratolaunch-kone nousee ensimmäisen kerran taivaalle. Vielä keväällä ensimmäistä koelentoa lupailtiin ”kesällä”, mutta kesä alkaa olla lopuillaan, eikä uutta päivitystä yhtiöltä ole kuulunut.

Tältä kuitenkin näyttää, kun kone kulkee kiitoradalla.