Brittiläisen Zoological Society of London -eläintiedeseuran tieteilijät ovat laittaneet lopun vuosikymmeniä jatkuneelle akateemikkojen väittelylle siitä, mikä oli maailmanhistorian kookkain lintu, uutisoi EurekAlert-sivusto.

Tutkijat esittävät keskiviikkona julkaistussa raportissa hankkimansa todistusaineiston nojalla, että Vorombe titan (iso lintu malagassiksi sekä kreikaksi) -niminen, noin tuhat vuotta sitten hävinnyt ja Madagaskarin saarella elänyt valtava norsulintulaji vie historian suurimman linnun tittelin.

Raportti julkaistiin Royal Society Open Science -tiedejulkaisussa.

Lajin edustajat olivat parhaimmillaan jopa kolmen metrin pituisia ja saattoivat painaa 800 kilogrammaa.

Taiteilijan näkemys norsulinnusta ja sen poikasesta. (KUVA: Jaime Chirinos)

Tutkimus sai selville myös, että myös madagaskarinstrutseina tunnettujen lentokyvyttömien norsulintujen Aepyornithidae-heimon sisällä oli luultua enemmän monimuotoisuutta.

Tähän asti on esitetty, että norsulintulajeja olisi 15 kahden eri suvun sisällä. Brittitutkijoiden täsmälliset todisteet osoittavat nyt, että sukuja on kolme ja eri lajeja ainakin neljä. Aepyornithidae-heimoon tehdäänkin nyt muutoksia ensimmäistä kertaa yli 80 vuoteen.

Tutkijat kolusivat satoja eri museoissa säilytettäviä norsulintujen luujäännöksiä läpi ja analysoivat niitä perinteisin menetelmin työntömitan ja mittanauhan avulla. Tämän lisäksi he penkoivat tutkimustietokokonaisuutta koneoppimisen ja tietyn tiedonlouhintamenetelmän avulla.

Aepyornithidae-heimo on aiemmin jaettu kahteen sukuun: Aepyornis– ja Mullerornis-sukuihin.

Ensimmäinen Aepyornis-suvun edustaja sekä ensimmäinen norsulintulaji, Aepyornis maximus esiteltiin vuonna 1851. Vuonna 1894 löydettiin vielä maximusta kookkaamman norsulinnun jäänteet ja Aepyornis titan -laji sai alkunsa. Ensimmäistä löydettyä titan-yksilöä on pidetty epätavallisen suurikokoisena maximuksena ja koko lajin olemassaolo onkin kiistetty.

Zoological Society of London -seuran tutkijat tajusivat tutkimustyönsä pohjalta sen, että Aepyornis titan todella on oma lajinsa epäilyksistä huolimatta.

Vorombe titan -norsulinnun luita. (KUVA: ZSL)

Titan poikkeaa ulkomuodoltaan sekä luidensa koolta sen verran kaikista muista norsulinnuista, että se sai oman sukunsa, Voromben, jonka ansiosta koko Aepyornithidae-heimossa on nyt kolme sukua kahden sijasta.