Maailman vanhin tunnettu eliö, 558 miljoonaa vuotta vanha Dickinsonia on nyt tunnistettu eläimeksi. Tutkijat ovat 70 vuotta kiistelleet, onko se levä, alkueläin, jäkälä, bakteeriyhdyskunta, meduusa, koraali, matoja, sieni tai koraali.

Jopa 1,4 metriä pitkä, litteä ja soikea eliö ei muistuta mitään nykyisin elävää eliötä.

Nyt tutkijat ovat tunnistaneet venäläisestä Dickinsonia-fossiilista kolesterolimolekyylin. Tämä on vahva todiste siitä, että kyse on eläimestä. Jo vuosi sitten Cambridgen yliopiston tutkijat olivat todistaneet matemaattisesti Dickinsonian eläimeksi.

Tuore tutkimus on vahvistanut asian fyysisillä todisteilla, jotka löytyivät Luoteis-Venäjältä. Aiheesta on julkaistu artikkeli Science-lehdessä.

Suurin osa aiemmista fossiililöydöistä on Australiasta, jossa ne ovat altistuneet kuumuudelle, paineelle ja rapautumiselle. Siksi niistä ei ole jäänyt jäljelle orgaanista ainetta.

Biogeokemisti Ilya Bobrovskiy Australian kansallisesta yliopistosta haki näytteet Vienanmeren jyrkänteiltä, 60–100 metrin korkeudesta. Sieltä löydetyissä fossiileissa oli riittävästi orgaanista ainetta ja sedimenttiä, joista tutkijat pystyivät tunnistamaan merkkiaineita.

Orgaaninen aine oli lähes pelkästään kolesteroideja, jotka ovat välttämättömiä eläinten solujen muotoutumisessa. Tämä vahvisti määrittelyn eläimeksi.

Aiheesta uutisoi Science Alert.

Alla olevassa videossa Australian kansallisen yliopiston tutkijat kertovat Dickinsonia-fossiilin määrittelystä.