Kun australialaiset tutkijat löysivät Grönlannista vuonna 2016 fossiilitodistusaineistoa yksinkertaisesta elämästä 3,7 miljardin vuoden takaa, meni tiedeyhteisö sekaisin. Edellinen ennätys rikkoutui peräti 220 miljoonalla vuodella.

Nyt, yli kaksi vuotta myöhemmin, yhdysvaltalais-tanskalainen tutkijaryhmä esittää Nature-tiedelehden verkkosivuilla julkaistussa raportissa, että australialaiset löysivät vain kiviä, eivät merkkejä muinaisten mikrobien toiminnasta.

Väitteistä uutisoi Phys.org-sivusto.

Tutkijat uudelleenarvioivat Grönlannin alkukantaisista kivistä saatuja tutkimustuloksia ja huomasivat, että australialaistutkijoiden todisteina muinaisesta mikrobitoiminnasta esittämät suipot rakenteet kivissä olivatkin vain maanalaisen lämmön ja paineen muodostamia jälkiä.

Australialaistutkijat väittivät vuonna 2016 löytämiensä jälkien perusteella, että kivet olisivat olleet stromatoliitteja eli kivimuodostumia, jotka ovat saaneet alkunsa maa-aineksen ja mineraalien kasaannuttua sinibakteerien (sinilevien) yhdyskuntiin.

Jos australialaisten löydöksiä ei oteta huomioon, ovat maailman vanhimmat vahvistetut stromatoliitit 3,45 miljardin vuoden ikäisiä. Kyseiset tittelinsä mahdollisesti piakkoin takaisin saavat kivet löydettiin Australiasta.

Yhdysvaltalais-tanskalainen tutkijaryhmä analysoi rakenteiden kolmiulotteista muotoa. He saivat selville, että kivissä ei ollut tiettyjä stromatoliiteille tyypillisiä sisäisiä kerroksia. Tämän lisäksi tutkijat havaitsivat, että suipot rakenteet olivat harjanteita, jotka muodostuvat tavallisesti miljoonien vuosien kuluessa luonnollisen metamorfoosiprosessin vaikutuksesta.

Myös kemialliset jäljet väitetystä muinaisesta mikrobitoiminnasta puuttuivat kokonaan.