Toronton yliopiston ja Georgian kansallismuseon tutkijat ovat löytäneet todistusaineistoa maailman vanhimmasta ”modernin” viinin valmistuksesta Georgiasta.

(Mindia Jalabadze/National Museum of Georgia)

Tutkijat löysivät noin 8 000 vuotta vanhoja keramiikka-astioita, joiden kemiallinen analyysi paljasti, että niitä on käytetty viinin varastointiin.

Löytö työntää viininviljelyn tunnettua historiaa taaksepäin noin tuhannella vuodella, sillä aikaisemmin Iranin Zagrosvuoriston alueelta löydetty todistusaineisto viininvalmistuksesta on ajoitettu noin 7 000 vuoden taakse.

Viiniruukkujen kemiallinen analyysi paljasti viinissä käytettyjen rypäleiden tulleen viiniköynnöksestä (Vitis vinifera). Välimeren seudulla elävästä metsäviinistä (Vitis sylvestris) jalostetusta lajista ovat peräisin käytännössä kaikki nykyiset viinilajikkeet.

”Uskomme tämän olevan varhaisin esimerkki viiniköynnöksen domestikaatiosta puhtaasti viinintuotannon tarkoituksiin. Äärettömän skaalan eri makuja ja aromeita tarjoavat 8 000–10 000 nykyisin käytettävää rypälelajiketta on kaikki jalostettu viiniköynnöksestä”, kertoo Toronton yliopiston arkeologi Stephen Batiuk yliopiston tiedotteessa.

Viiniruukut löydettiin Gadachrili Goran ja Shulaveris Goran alueilta, noin viidenkymmenen kilometrin päästä Georgian pääkaupungista Tbilisistä. (University of Toronto/Stephen Batiuk)

Tutkijoiden mukaan löytö tarjoaa katsauksen siihen, miten varhaiset sivilisaatiot kehittyivät ja sopeutuivat uusiin ympäristöihin.

”Etelä-Kaukasian alueen mahdollistama viljelypotentiaali johti väistämättä uusien lajien domestikaatioon ja niiden sivutuotteiden innovatiiviseen käyttöön.”

Tutkijat uskovat, että viini varastoitiin maan alle suuriin – jopa 300 litran vetoisiin ruukkuihin. Muinaiset georgialaiset eivät kuitenkaan olleet ensimmäisiä käymisreaktiota hyödyntämään oppineita ihmisiä, muistuttaa Science Alert.

Kiinan Keltaisen joen laaksosta on löydetty todisteita kaikkein varhaisimmasta viinin valmistuksesta – vaikkakaan ei aivan sellaisesta viinistä, johon me olemme tottuneet.

Vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa tutkijat raportoivat kiinalaisten valmistaneen ”viiniä” jo noin 7000 eaa. Rypäleiden lisäksi viinin valmistuksessa käytettiin orapihlajan marjoja, riisiä ja hunajaa.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the National Academy of Scienses -tiedejulkaisussa. Aiheesta lisää Toronton yliopiston tiedotteessa.