Maan ohi lensi maanantaiaamuna suhteellisen läheltä 11-34 metriä läpimitaltaan oleva asteroidi, kertovat muun muassa Popular Mechanics ja Business Insider. Asteroidi viuhahti Maan ohitse lähempää kuin mitä Kuu kiertää Maata.

Asteroidi, nimeltään 2017 AG 13 havaittiin vasta lauantaiaamuna, kertoo avaruus- ja sääjulkaisu The Watchers.

Lähimmillään Maata asteroidi kävi  maanantaina 13:50 Suomen aikaa, jolloin sen etäisyys Maasta oli noin 208 000 kilometriä eli 54 prosenttia etäisyydestä Kuuhun.

Asteroidi olisi tuskin aiheuttanut suurta tuhoa, vaikka se olisi osunutkin maahan. Se oli kooltaan samaa kokoluokkaa kuin Venäjälle vuonna 2013 osunut Chelyabinskin meteori, jonka läpimitaksi on arvioitu noin 20 metriä. Suurin osa tuosta meteorista paloi tuolloin ilmakehässä, mutta maahan osuessaan se olisi aiheuttanut pientä tuhoa.

Popular Mechanics huomauttaa, että on silti hieman huolettavaa, että että maan läheltä ohi menevät kappaleet havaitaan näin myöhään. NASA keskittyy havainnoimaan suurempia, läpimitaltaan ainakin 140-metrisiä taivaankappaleita, jotka voisivat Maahan osuessaan aiheuttaa suurta tuhoa.

Lokakuussa 2015 noin 470 metriä läpimitaltaan oleva asteroidi ohitti Maan suunnilleen Kuun kiertoradan etäisyydeltä, ja se havaittiin vasta 21 päivää aikaisemmin.

Avaruusjärjestö NASA varoitti taannoin, että ihmiskunta on täysin varautumaton ison asteroidin osumaan.