Koulussa meille kaikille on opetettu, että maapallolla on seitsemän mannerta: Afrikka, Aasia, Etelämanner, Australia, Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Etelä-Amerikka.

Geologit yleensä laskevat Euroopan ja Aasian yhtenäiseksi Euraasian mantereeksi.

Nyt geologit sanovat uudessa maapallon kuorta käsittelevässä tutkimuksessa tutkimuksessa, että maapallolla on seitsemäskin geologinen ”manner”, nimeltään Seelantia tai englanniksi Zealandia.

Tutkijaryhmä väittää, että Uusi-Seelanti ja Uusi-Kaledonia eivät ole pelkkä saariketju, vaan Australiasta erillinen 4,9 miljoonan neliökilometrin kokoinen manner.

Yksinkertaistettu kartta maapallon mantereista.

Yksinkertaistettu kartta maapallon mantereista.

Kartta erittelee Seelantian rajat.

Kartta erittelee Seelantian rajat.

”Tämä ei ole äkillinen löytö vaan asteittainen havainto: Vielä 10 vuotta sitten meillä ei ollut riittävästi tietoa tai luottamusta tulkintaan tämän raportin kirjoittamiseksi”, tutkijat kirjoittavat Geological Society of American GSA Today -julkaisussa.

Myös monet muut geologit luultavatsi hyväksyvät ajatuksen Seelantiasta erillisenä mantereena, sanoo Business Insiderissä Kalifornian yliopiston tutkija Bruce Luyenduk, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Luyenduk keksi alunperin Seelantia-nimen vuonna 1995. Silloin sen ei ollut tarkoitus kuvata uutta mannerta, vaan Uuden-Seelannin ja Uuden-Kaledonian muodostamaa aluetta.

Sittemmin tutkijat ovat kuitenkin saaneet selville, että alue muodostaa geologisen määritelmän mukaan oman mantereensa. Ne ovat suuria saaria, jotka nousevat merenpohjasta, ne ovat geologisesti monimuotoisia ja ne muodostuvat paksummasta kuorikerroksesta. Lisäksi alue on riittävän suuri, jotta se voitaisiin luokitella omaksi mantereekseen.

Voi kuitenkin kestää aikaa, että Seelantiaa alkaa näkyä oppikirjoissa erillisenä mantereena. Keskustelu aiheesta voi jatkua tiedepiireissä vielä jonkin aikaa.