Ensimmäinen elävä mammutti yli 4 000 vuoteen voi kävellä maapallolla jo kahden vuoden kuluttua, Tekniikan Maailma kirjoitti helmikuussa 2017.

Unelma on nyt jälleen askeleen lähempänä toteutumista, kertoi projektin puuhamies George Church Vatikaanissa viikonloppuna järjestetyssä Unite to Cure -tiedekonferenssissa.

Villamammutin palauttaminen sukupuutosta on ollut Harvardin yliopiston genetiikan professorin tehtävälistan kärjessä jo vuosikymmenen ajan.

Projektin ideana on yhdistää Siperiasta löydettyjen villamammuttien dna:ta aasiannorsun kanssa Crispr/Cas9-geenimuuntelutekniikan avulla. Lajit jakavat geeniperimästään 99,4 prosenttia.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole valmiita vaarantamaan ainuttakaan uhanalaista aasiannorsua hybridin luomiseen. Sen sijaan he pyrkivät kehittämään sen täysin in vitro – eli laboratorio-olosuhteissa. Se on haaste, jossa kukaan ei vielä ole onnistunut.

”Haluamme jotain, joka pystyy sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin pelastaakseemme kaksi ekosysteemiä – elefantit sekä tundran”, Church toteaa.

Nyt Church tutkijatiimeineen uskoo ratkaisseensa ongelmat, jotka ovat tähän asti seisseet onnistumisen tiellä. He ovat valmiita aloittamaan menetelmän testaamisen kasvattamalla hiiren alkioita.

Lisäksi tutkijat valmistelevat parhaillaan ensimmäisten tutkimusraporttiensa julkaisua.

”Viimein, 11 vuoden jälkeen olemme valmiita julkaisemaan tutkimuksemme tuloksia”, Church iloitsee The Telegraphin artikkelissa.

Julkaisuja tulee olemaan ainakin kaksi. Toinen käsittelee eläinten perimän analysointia ja hybridissä käytettävien geenien valintaa. Toisessa raportissa tutkijat kuvailevat, miten he pystyvät kehittämään kantasoluista mitä tahansa kudosta.

Tähän mennessä tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan 44 mammutin geeniä. Hybridiin valikoituvat etenkin norsun kylmäkestoa parantavat geenit. Sen sijaan mammutille ominaisia valtavia syöksyhampaita hybridinorsulla ei nähdä, jotta uusi laji ei joutuisi salametsästäjien kiikariin.

Sen geeniperimää muokataan myös ruokavalion osalta, jotta laji pystyisi käyttämään ravintonaan aiempaa useampia eri kasveja.

”Haluamme jotain, joka pystyy sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin pelastaakseemme kaksi ekosysteemiä – elefantit sekä tundran”, Church toteaa.

Onnistuessaan projekti tuo siis mammutit takaisin elävien kirjoihin, mutta tarjoaa myös aasiannorsulle vaihtoehtoisen tulevaisuuden.

Aiheesta uutisoi The Telegraph.