Englannin Wiltshiressa sijaitseva Stonehenge on yksi maailman kuuluisimmista muinaisista monumenteista.

Neoliittisella ja pronssikaudella rakennetun monumentin käyttötarkoitusta ei tiedetä varmasti, mutta teorioita on esitetty senkin edestä.

Stonehenge on todennäköisesti ollut jonkinlainen kalenteri, sillä sen kivipaasit ja sisäänkäynnit ovat linjassa auringon kanssa vuoden tärkeinä päivinä, kuten kesä- ja talvipäivänseisauksena.

Tällaisia taivaankappaleiden liikkeitä seuraavia muinaisia monumentteja on löydetty ympäri maailman, mutta tiesitkö, että myös Manhattan on eräänlainen tähtitieteellinen kalenteri?

Kahtena päivänä vuodessa laskeva aurinko näkyy kokonaisena Manhattanin itä-länsisuuntaisten katujen välissä. Ilmiön ja termin ”Manhattanhenge” popularisoi julkkis-astrofyysikko Neil DeGrasse Tyson.

Tarkat päivät, jolloin ilmiö esiintyy, riippuvat kesäpäivänseisauksen ajankohdasta. Tänä vuonna ne sijoittuivat toukokuun 30. ja heinäkuun 12. päivään.

Manhattanhengen aikaan liikenne New Yorkin kaduilla on normaaliakin hitaampaa, kun ihmiset tulvivat autoteille ihastelemaan ilmiötä:

”Nämä kaksi päivää sattuvat olemaan samat Memorial Dayn ja pesäpalloliiga MLB:n tähdistöottelun kanssa. Tulevaisuuden antropologit voivat päätellä tästä, että amerikkalaisiksi itseään kutsuneet ihmiset palvoivat sotaa ja pesäpalloa”, DeGrasse Tyson kirjoitti vuonna 2001.

Manhattanin lisäksi myös joidenkin muiden kaupunkien kadut ovat samaan tapaan linjassa auringonlaskun- ja nousun kanssa muutamana päivänä vuodesta. Vähemmän tunnettuja ilmiöitä ovat muunmuassa Chicagohenge ja Torontohenge.

DeGrasse Tysonin mukaan Manhattanhenge on kuitenkin uniikki siinä, mitä tulee ilmiön näyttävyyteen.

Kaikki haluavat osansa spektaakkelista. (Kuva: Fred Hsu / Wikimedia Commons)

Lisää aiheesta Hayden-planetaarion kotisivuilla.