Yhteisöpalvelu Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg astui tiistaina senaattorien kuulusteltavaksi Yhdysvaltain kongressissa tiistaina. Häneltä vaadittiin vastauksia siihen, miten yhtiö on vaarantanut Facebookin käyttäjien yksityisyyden suojan ja auttanut venäläishakkereita levittämään valeuutisia.

Merkittäviä uusia tietoja ei haastattelussa noussut esiin. Zuckerberg muun muassa totesi, että Facebookista on jatkossakin aina tarjolla ilmainen versio, joskaan hän ei sulkenut pois maksullisen version mahdollisuutta.

Vihapuheen automaattinen kitkeminen palvelusta voi onnistua ehkä vasta 5–10 vuoden päästä, hän arvioi.

Yksi kiintoisa kohta kuulustelussa tuli, kun Zuckerbergiä pyydettiin sanomaan, mitkä ovat yhtiön suurimpia kilpailijoita. Keskustelu liittyi siihen, onko Facebook monopoliasemassa.

Zuckerbergillä oli vaikeuksia vastata republikaanisenaattori Lindsey Grahamin kysymykseen. Hän totesi, että Google, Apple, Amazon ja Microsoft toimivat eri tavoilla ”osittain päällekkäin” Facebookin kanssa.

”Jos minä ostan Fordin ja se ei toimi hyvin enkä pidä siitä, voin ostaa Chevyn. Jos en pidä Facebookista, mitä vastaavaa palvelua voin käyttää?” Graham kysyi.

Zuckerberg yritti selittää pitkässä vastauksessaan, että keskimääräinen amerikkalainen ”käyttää kahdeksaa eri sovellusta” pysyäkseen yhteydessä ystäviinsä ja että Facebook on vain yksi monista sovelluksista.

Pian sen jälkeen Graham kysyi, onko Facebook Zuckebergin mielestä monopoli.

”Se ei tunnu minusta yhtään siltä”, Zuckerberg sanoi, mikä sai huoneen purskahtamaan nauruun.

Voit katsoa koko kuulustelun täältä.