Marsin kauan sitten sammuneen Arsia Mons -tulivuoren ylle on muotoutunut pitkänmallinen pilvi, Euroopan avaruusjärjestö (ESA) tiedottaa.

Astonomit ovat seuranneet nyt 1 500 kilometrin pituiseksi kasvaneen pilven kehittymistä syyskuun puolesta välistä alkaen. 20 kilometriä korkea Arsia Mons sijaitsee lähellä Marsin päiväntasaajaa.

Pilven muodostumispaikasta huolimatta sillä ei ole mitään tekemistä vulkaanisen aktiivisuuden kanssa. Arsia Monsin viimeisestä purkauksesta on kulunut aikaa satoja miljoonia vuosia.

Pilvelle on olemassa tavanomaisempi selitys. ESA kertoo kyseessä olevan tyypillinen orografinen pilvi. Sellainen muodostuu, kun vuori pakottaa kostean ilmamassan nousemaan korkeammalle, jolloin se tiivistyy pilveksi.

Pilven muodostumisen ajankohta on kuitenkin poikkeuksellinen. Arsia Monsin huippu on valtaosan Marsin 687 vuorokautta kestävästä vuodesta pilvien peitossa. Tavallisesti Marsin talvipäivänseisautta edeltävinä kuukausina pilvet katoavat. Talvipäivänseisautta vietettiin punaisella planeetalla 16. lokakuuta.

Muuten ilmiö on siis täysin tavallinen. Euroopan avaruusjärjestö on seurannut vuoren lounasrinteelle muodostunutta pilveä aiemminkin vuosina 2009, 2012 ja 2015.

Lisätietoja ESAn tiedotteessa.

Arsia Mons on Tharsiksen ylängön kolmesta tulivuoresta eteläisin ja suurin. Marsin ja koko Aurikokunnan suurin vuori on Olympus Mons, joka kohoaa jopa 27 kilometrin korkeuteen.