Suomea on tähän asti pidetty varsinaisena autonavigoinnin takapajulana, mutta ei pidetä enää kauan. Meillä alan kehitys on vain menossa kaikkein voimakkaimmin matkaviestimien suuntaan. Matkapuhelimessa pyörivä navigointisovellus toimii erinomaisesti Suomessa, ja sitä voi hyödyntää vaikka lomamatkalla Eurooppaan suuntautuvilla reissuilla.

* Genimap smart2go Mobile Navigator * Navicore Personal * Route 66 Mobile 2005 * Telmap Polaris 2.0 * Wayfinder Navigator

Kartta- ja suunnistustoiminnoilla terästetty matkapuhelin sopii hyvin navigointikäyttöön. Aina mukana olevan laitteen myötä erilaisten paikkatietoon perustuvien palvelujen hyödyntäminen on mahdollista auton lisäksi myös jalkamiehenä ollessa tai vaikkapa polkupyörällä ajaessa.

Navigointitoimintojen ymppääminen matkaviestimiin on mahdollistanut niiden huima kehitys.. Puhelimiin tulee koko ajan enemmän suorituskykyä ja lisää muistikapasiteettia, jolloin niihin voidaan ohjelmallisesti lisätä vaikkapa juuri navigointiin ja reitinopastukseen liittyviä toimintoja.

Ensimmäisenä autonavigointitoiminnot matkapuhelimeen toi ruotsalainen ohjelmistovalmistaja Wayfinder. Varsinaisesti potin räjäytti kuitenkin kotimainen Navicore viime syksynä Nokian uusimpiin puhelimiin julkistamallaan Personal Suomi 2005 -navigointiohjelmalla.

Uusimpiin värinäytöllisiin Symbian-pohjaisiin puhelimiin on tarjolla jo lukuisia Java-ohjelmilla toteutettuja navigointiratkaisuja. Navicoren ja Wayfinderin lisäksi kännykkänavigointiapajia ovat tulleet jakamaan kotimaista alkuperää oleva Affecto Genimap, israelilainen Telmap sekä yhdysvaltalainen Navteq.

Genimapin Smart2Go:n ja Navteqin Route 66:n tapauksessa navigointiohjelmisto ja karttapohja ovat samalla tavalla kuin Navicoressakin tallennettuina erillisellä mmc-muistikortilla. Telmap Polariksessa ja Wayfinder Navigatorissa ainoastaan navigointiohjelmisto sijaitsee puhelimessa ja kartta-aineistoa ladataan ilmateitse matkapuhelinverkon kautta sitä mukaan, kun reitti etenee.

Smart2Go:ssa, Navicoressa ja Route 66:ssa kaikkein parasta on se, että ohjelmiston hankinnan jälkeen niiden käyttö on ilmaista. Sovellus toimii, vaikka gsm-verkkoa ei olisi edes saatavilla. Telmap Polariksessa ja Wayfinder Navigatorissa kuluja syntyy tiedonsiirrosta aina jokunen sentti, kun karttapohjaa siirretään puhelimeen.

Muistikortille tallennetun navigointiohjelmiston ja karttamateriaalin käyttöönotto on helppoa, koska kaikki tieto sijaitsee kortilla valmiina. Kortti asennetaan puhelimen muistikorttipaikkaan ja yhdistetään sen jälkeen kojelaudalla oleva gps-vastaanotin langattoman Bluetoothin avulla matkapuhelimeen, minkä jälkeen puhelin muuttuu täysiveriseksi autonavigaattoriksi.

Matkapuhelinverkon kautta toimivien Telmap Polariksen ja Wayfinder Navigatorin lataaminen puhelimeen vaatii jo enemmän tietoteknisiä taitoja. Myös puhelimen gprs-verkkoasetusten on oltava kunnossa, ennen kuin yhteys karttapalvelimeen syntyy. Eniten verkon kautta toimivat karttaohjelmat keräävät pisteitä aina ajan tasalla olevista tiedoistaan.

Ulkoisesti kevyestä kokoonpanosta huolimatta kännykkänavigaattori toimii kuten mikä tahansa autonavigointilaite. Kännykkänavigaattorissa ainoana hankaluutena on puhelimen pieni koko.Ohjelmisto neuvoo autoilijan perille ääniopasteilla sekä puhelimen näytöllä näkyvän kartan tai havainnollisten nuoliopasteiden avulla. Kartta päivittyy matkan edetessä puhelimen näytöllä automaattisesti ja tarkentuu aina seuraavaa käännepistettä lähestyttäessä.

Karttapohjaksi on kaikissa mahdollista valita joko perinteinen karttanäyttö tai kolmiulotteinen lintuperspektiivinäyttö. Lähemmäksi zoomattuna kartalla näkyvät myös yksittäiset kadunnimet ja eri kohteet.

Jokainen sovelluksista laskee suositellun reitin kohteeseen yleensä muutamassa sekunnissa. Mikäli kesken kaiken poiketaan annetulta reitiltä, ohjelmisto määrittää uuden reitin ja opastaa tätä kautta kohteeseen. Jos liikenne alkaa tökkiä, vaihtoehtoisen reitin tai kiertotien hakeminen käy sekin muutamalla näppäimen painalluksella.

Kännykässä olevasta karttaohjelmasta on hyötyä ilman navigointitoimintojakin. Tarvittaessa puhelin toimii myös kätevänä taskukarttana. Karttaa on mahdollista suurentaa ja selailla sekä hakea eri palveluja ilman opastustakin.

Matkapuhelimessa pyörivä karttaohjelmisto tarjoaa vielä edun, johon tavalliset autonavigaattorit eivät pysty; puhelimen omistaja voi lähettää sijaintietonsa toiseen puhelimeen tai mihin tahansa sähköpostisoitteeseen. Kartalla näkyviin palveluhakemiston kohteisiin on useimpiin tallennettu myös paikan puhelinnumero, johon voi useimmissa soittaa siirtämällä nuolikursori kohteen päälle ja painamalla puhelimessa olevaa kuulokenäppäintä.

(Tiivistelmä Ilkka Herttuan, Markus Kasesmaan ja Raimo Ylösen artikkelista TM 13/05, s. 22-28)