Mazda3 on yhtiön tärkein malli, minkä takia kolmanteen sukupolveen on panostettu todella paljon.

Mazda näytti tänään kolmannen sukupolven Mazda3:n lähes yhtä aikaa viidessä kaupungissa ympäri maailmaa. Euroopassa auto esiteltiin Lontoossa, Pietarissa ja Istanbulin levottomuuksien takia kolmas paikka siirrettiin alkuperäisestä Kölniin. Lisäksi auto näytetään New Yorkissa ja Melbournessa.

Viime mainittu onkin merkittävä, sillä Mazda3 on ollut kahtena viime vuonna Australian suosituin automalli. Ensimmäistä sukupolvea myytiin 2,2 miljoonaa kappaletta kuuden vuoden aikana ja toinenkin on yltänyt 1,4 miljoona auton myyntiin.

Eilen kymmenen vuotta täyttänyt Mazda3 vastaa kolmasosasta yhtiön vuosimyynnistä ja kasvaa jonkin verran uudessa muodossaan. Tärkein mitta eli akseliväli on nyt 2,7 metriä eli 60 mm aiempaa pidempi. Kori on pari senttiä aiempaa leveämpi ja matalampi, mutta pituus on ennallaan. Painoa on pudotettu Skyactive-tekniikalla toistasata kiloa.

Moottorit ja vaihteisto ovat siirtyneet Skyactive-sukupolveen ja täysin uutena moottorina on 1,5-litrainen 74 kW ja 150 Nm kehittävä voimanlähde. Muina vaihtoehtoina ovat 2,0-litrainen bensiinimoottori 88 kW ja 121 kW tehoisena sekä 110 kW kehittävä 2,2-litrainen diesel.

Skyactive-filosofian vaikutus näkyy uuden Mazda3:n kulutuksessa ja sen myötä hiilidioksidipäästöissä. Suomeen uutuutta tuodaan 1,5-litraisella ja vaisummalla 2,0-litraisella bensiinimoottorilla sekä dieselinä. Kaikkien muiden mallien CO2-päästöt jäävät alle 120 g/km, paitsi automaattivaihteisten joiden hiilidioksidipäästöt ovat 124 g/km. Piehin on 2,2-diesel käsivalintaisella vaihteistolla, jonka yhdistetty kulutus on tasan neljä litraa sadalla ja CO2-päästöt 105 g/km.

Tuontimallisto lähtee liikkeelle Active-varustetasosta, jonka saa vain 1,5-litraisen moottorin kanssa. Seuraava taso on kaikkien moottorien kanssa saatava Premium, jonka saa myös Plus-paketin kera. Ylellisimmän Luxury-varustetason saa vain 2,0-litraisen bensiinimoottorin myötä ja myös siitä on olemassa täydellisempi Plus-paketilla kohennettu versio.

Suomessa uuden Mazda3:n ennakkomyynti alkaa elokuussa, kun hinnat julkistetaan. Ensimmäiset asiakkaille tarkoitetut autot tulevat meille loka-marraskuun vaihteessa. Reilua kuukautta myöhemmin Mazda3 tulee markkinoille myös porrasperäisenä.