mazda-logoMazdan historia ulottuu Japanissa vuoteen 1920, jolloin Hiroshimassa perustettiin yhtiö Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. Ensimmäinen yhtiön valmistama auto oli vuonna 1931 esitelty kolmipyöräinen pieni kuorma-auto. Mazda-henkilöauto näki päivänvalon vuonna 1960 ja se oli pieni kaksiovinen, nelipaikkainen R360. Mazda alkoi nopeasti tehdä myös suurempia autoja, joista ensimmäinen menestyjä Suomessa oli Bertonen muotoilema 1500-malli. Varsinkin siitä tehty autoveroa kiertävä ”piilofarmarimalli” eli pakettiauto meni hyvin kaupaksi.

Vuonna 1967 Mazda toi myyntiin ensimmäisen kiertomäntä- eli wankelmoottorilla varustetun mallinsa. Sen jälkeen kun muut autonvalmistajat luopuivat wankelmoottoreista, Mazda oli pitkään ainoa niillä varustettuja autoja myynyt merkki. Viimeiset RX8-mallit valmistuivat vuonna 2014, mutta yhtiöllä on edelleen tutkimuskeskuksessaan ryhmä kehittämässä parempia wankelmoottoreita.

Toinen Mazdan erikoisuus on MX-5 eli Miata, joka on maailman eniten myyty urheiluauto. Vuodesta 1989 alkaen takavetoinen, kaksipaikkainen urheiluauto on löytänyt lähes miljoona ostajaa.

Mazdan menestys Suomessa nousi kiitoon, kun se esitteli etuvetoiset mallit 323 ja 626. Niiden jälkeläiset ovat Mazda3 ja Mazda6, joiden alapuolella on Mazda2. Malliston katumaasturit tunnetaan nimillä CX-3 ja CX-5.

Lue myös:

Näytä kaikki Mazda-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.