Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasan uusi johtaja Jim Bridenstine ei aikaillut suunnitelmiensa julkistamisessa.

Huhtikuun 8. päivänä pitämässään ensimmäisessä puheessaan Bridenstine totesi, että Kuun pinnalle palataan ehkä jo 2019. ”Me olemme menossa Kuuhun”, Bridenstine julkisti.

Nasa pyytääkin nyt yrityskentän toimijoilta ehdotuksia siitä, miten mitta- ja koelaitteita ja muuta hyötykuormaa saataisiin Kuun pinnalle. Hankkeet olisi tarkoitus toteuttaa ”niin pian kuin mahdollista”.

Jim Bridenstine. (Kuva Joel Kowsky / NASA)

”Yhdysvallat tulee johtamaan ihmiskunnan paluuta Kuuhun, tarkoituksena sen pitkäaikainen tutkiminen ja hyödyntäminen”, Bridenstine totesi viisiminuuttisessa puheessaan.

Se, onko puheen rivien välistä syytä havaita uusia ja mahdollisesti poliittisempia tai entistä kaupallisempia sävyjä, jäänee nähtäväksi lähitulevaisuudessa.

Puheessa uusi johtaja viittasi ”kansalliseen kyvykkyyteen”, jolla USA ”osoittaa johtajuutensa maailmassa”.

”Luotamme kiinnostukseenne ja kyvykkyyteenne [- -] saattaa amerikkalainen astronautti jälleen kerran Kuuhun ja sitä kauempiinkin kohteisiin, kuten Marsiin”, Bridenstine sanoi viitaten kaupallisiin toimijoihin.

Jim Bridenstine on astunut Nasan johtajan tehtävään aivan hiljattain. Hän on ensimmäinen ei-tekniseltä pohjalta tuleva johtaja, mistä häntä on myös kritisoitu. Bridenstine on entinen republikaanipuolueen edustaja Yhdysvaltain edustajainhuonessa ja presidentti Donald Trumpin suosikki Nasan johtajaksi.

Sinänsä Bridenstine puheessa ei kuitenkaan ollut mitään erityisen mullistavaa, sillä Nasalla on jo jonkin aikaa ollut tavoitteena lentää Kuun kiertoradalle ja myös Marsiin.

Se, onko puheen rivien välistä syytä havaita uusia ja mahdollisesti poliittisempia tai entistä kaupallisempia sävyjä, jäänee nähtäväksi lähitulevaisuudessa.