Mehiläinen tunnistaa nollan käsitteen – tai ainakin kuvan, jossa ei ole mitään. Tämä selvisi tutkimuksesta, jonka tulokset on julkaistu Science-lehdessä.

Mehiläisen matemaattisen osaamisen on tiedetty riittävän siihen, että se osaa laskea neljään. Nyt tutkijat saivat mehiläiset oppimaan, että tyhjä kuva on vähemmän kuin kuva, jossa on kaksi tai kolme hahmoa.

Tutkijat opettivat kymmenen mehiläistä ensin tunnistamaan numeroa kaksi pienemmän luvun. Tutkimussarjassa hyönteisille näytettiin kahta eri kuvaa, joissa oli muutamia mustia kuvioita valkoisella taustalla.

Jos mehiläiset lensivät kuvaan, jossa oli vähemmän kuvioita kuin toisessa, ne palkittiin sokerivedellä. Jos hyönteiset valitsivat toisen kuvion, niille annettiin karvasta kiniiniä.

Kun mehiläiset olivat oppineet valitsemaan kuvan, jossa oli vähemmän kuvioita, seurasi uusi tehtävä. Valittavana oli kuva, joka oli pelkästään valkea.

Vaikka mehiläiset eivät koskaan olleet nähneet tällaista vaihtoehtoa, 64 prosentissa tutkimuskerroista ne valitsivat sen. Vaihtoehtona olisi ollut kuva, jossa oli kaksi tai kolme kuviota.

Tutkijoiden mielestä tämä todistaa, että mehiläiset ymmärtävät käsitteen nolla olemuksen. Tai ainakin, että se on vähemmän kuin kaksi tai kolme.