Opitko asioita paremmin esimerkiksi lukemalla tai tekemällä?

Vaikka toisin usein luullaan, että ihmisillä ei sittenkään välttämättä ole erilaisia oppimistyylejä. Olettamus siitä, että oppii asioita parhaiten yksinomaan näkemällä, kuulemalla, lukemalla ja kirjoittamalla tai esimerkiksi käden liikkeillä oppivana voi jopa estää tehokasta oppimista.

Aihetta on käsitellyt jutussaan Business Insider.

Oppimistyylit saattavat siis olla myytti. Tätä näkemystä tuki ainakin Learning ans Individual Differences -lehdessä julkaistu artikkeli.

Tutkimuksessa ei havaittu vahvaa näyttöä olettamukselle, että verbaalisille ja visuaalisille oppijoille tarvittaisiin erilaisia multimedia-ohjeistuksia tehtävän suorittamiseen.

Business Insiderin uutisessa kuvataan koetta, jossa tutkijat Indiana University School of Medicinessä rekrytoivat satoja opiskelijoita oppimiskokeeseen. Heidän oppimistapansa määriteltiin tunnetulla VARK-testillä. Se määrittää, millä keinoin oppiminen on tehokkainta.

Opiskelijat hyödynsivät vahvimmaksi määriteltyä oppimistyyliään vuoden. Sen jälkeen tutkijat mittasivat, oliko tyylivalinnalla ollut vaikutusta tuloksiin.

67 prosenttia opiskelijoista ei onnistunut opiskelemaan määritellyllä vahvuustyylillään. Ne, jotka opiskelivat sen mukaan, eivät saavuttaneet muita parempia tuloksia.