Yhdysvaltalainen rakennusalan startup-yritys ICON esitteli maanantaina Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa vuosittain järjestettävässä monialatapahtuma South by Southwestissä (SXSW) ensimmäisen sementistä tulostettavan asuintalon, kertoo The Verge -sivusto.

Yrityksen erikoisvalmisteisella Vulcan-3d-tulostimella voi luoda yksikerroksisen 60 neliön kivitalon jopa 12 tunnissa. Teknologiaa on kehitelty yhteistyössä New Story -hyväntekeväisyysjärjestön kanssa.

Tahojen yhteisenä tavoitteena on taistella maailmanlaajuista asuntopulaa vastaan innovaatiollaan. Ainakin 1,2 miljardia ihmistä elää ilman riittävää ja asianmukaista asuinrakennusta ympäri maailmaa.

Tällä hetkellä yhtiön kehittämän yhden talon rakennuskustannukset ovat 8 500 euron luokkaa ja yritys aikoo tulevaisuudessa hilata ne vieläkin edullisempaan suuntaan, peräti 3 400 euroon.

Parhaimmillaan tulostin kykenee kuromaan kasaan 74 neliön asunnon pelkästä sementistä.

ICON-yrityksellä on suunnitelmissaan rakentaa noin sadan 3d-tulostetun talon asuinalue Keski-Amerikan El Salvadoriin ensi vuonna. Vulcan-tulostin tullaan siirtämään rakennuskohteeseen heti kun materiaalitestaus ja muotoiluun liittyvät seikat on saatettu päätökseen. Yritys aikoo tuoda tulostettavat talot myös Yhdysvaltoihin, mutta tarkasta aikaikkunasta ei ole toistaiseksi selvyyttä.

Yritys kertoo The Vergen mukaan, että tulostettavat talot eivät jätä jälkeensä juurikaan rakennusjätettä. Sementti valittiin päämateriaaliksi rakenteen jykevyyden takaamiseksi.

Yksi yrityksen perustajista, Jason Ballard kertoi, että hän aikoo laittaa esitellyn prototyyppitalon asuinkelpoisuuden koetukselle pitämällä sitä toimistonaan.

Prototyyppitalossa on olo-, makuu- sekä kylpyhuone ja kaareva kuisti.

Ballardin mukaan heillä on muutamia kilpailijoita. Hän tokaisi The Vergen mukaan, että kilpailijoiden tulostetut talot näyttävät Tähtien sota -elokuvasarjan Yoda-hahmon savimajalta.

ICON uskoo, että 3d-tulostus tulee rakennusmenetelmänä soveltumaan kaikenlaisiin asuntoihin.

Katso esittelyvideo alta!