Vanhaa on nimi ja rakenneratkaisu, uutta käytännössä kaikki muu. Uusiutuneen Mercedeksen A-sarjan rinnalla sen ensimmäinen sukupolvi vaikuttaa yhä enemmän kenraaliharjoitukselta.

Pienet ulkomitat eivät enää ole A-Mersun tapauksessa kaikki kaikessa. Ensimmäiseen sukupolveen verrattuna pituutta on lisätty runsaat 23 ja leveyttä 4,5 senttiä. Pitkäakseliväliseen versioonkin verrattuna uutuus on kuusi senttiä pidempi, vaikka akseliväliä on hiukan vähemmän. Ulkoa auton tunnistaa välittömästi A-Mersuksi, ja sama pätee myös sisätiloihin. Mukana on riittävästi tuttuja aineksia, mutta modernisointi on hoidettu erittäin onnistuneesti. Vanhassa A:ssa häiritsi turhan muovinen tunnelma. Nyt materiaalit ja olemus ovat paria pykälää parempia.

Moottorivalikoima on heti alkuun kattava. Kolmen bensiini- ja dieselmoottorin sarjaa tulee ensi vuonna vielä täydentämään 140 kilowatin tehoinen ahdettu bensiinimalli A 200 Turbo.

Bensiinimoottorit perustuvat nykyiseen mallistoon, mutta kaikkien iskutilavuutta on nostettu desilitralla.

Käsivalintaiset vaihteistot sisältävät viisi tai kuusi vaihdetta. Autotronic-nimellä kulkeva vaihteisto on kokonaan Mercedeksen itse suunnittelema ja valmistama ja sen saa jokaisen moottorin yhteyteen. Etuakseliston joustintukiratkaisu on kehitetty uusiksi, mutta takana rakenne on täysin vaihdettu. Kyseessä on eräänlainen yhdystukiakselin sovellus, jota Mercedes nimittää paraabeliakseliksi. Takapyöriä yhdistää järeä kaareva palkki, joka on keskikohdastaan kiinnitetty auton pohjaan.

Oman osansa ajomukavuuteen tuovat säätyvät iskunvaimentimet. Ne on toteutettu yksinkertaisesti ilman elektroniikkaa ja ovat vakiona kaikissa malleissa. Ajonvakautusjärjestelmä on sekin tietysti vakiotavaraa, mutta edustaa nyt uusinta sukupolvea.

Liikkeellelähdön jälkeen ensimmäinen mieluisa havainto on kadunkulmissakin kunnolla palauttava ohjaus, mikä on Mercedekselle poikkeuksellista. Toinen huimasti parantunut seikka on ajomukavuus. Nyt jousituksen toiminta sisältää laadukasta ison auton tuntua ja äänettömyyttä.

A-SARJAN muutamat hyvät ominaisuudet ja omaleimaisuus on onnistuneesti säilytetty, muut on kiitettävän taitavasti uusittu. Mitat, muotoilu ja ominaisuudet ovat kehittyneet siten, että auto sekä näyttää että tuntuu paljon entistä tukevammalta. Näillä eväillä A-Mersu sisältää muitakin haluttavia ominaisuuksia kuin johtotähden.

(Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 14/04, s. 38-39)