Uusi tutkimus Omaninlahdelta Arabianmereltä paljastaa, että meressä on laaja täysin hapeton alue.

Brittiläisen University of East Anglian tutkimus on tänään julkistettu tiedelehdessä Geophysical Research Letters. Aiheesta uutisoi yliopisto tiedotteessaan.

Ympäristökatastrofi on tutkijoiden mukaan pahempi kuin oli odotettu. Alue, jossa tutkijat odottivat olevan happea, olikin hapeton. Alue on Skotlannin pinta-alaa laajempi eli lähes Lapin maakunnan kokoinen.

Meren todellinen tila paljastui sukellusrobotteilla tehdyissä kenttätutkimuksissa. ”Merikiitäjät” pystyivät keräämään tietoa vesialueilta, joihin aiemmin ei ole päästy.

Alueen merirosvot sekä poliittiset jännitteet ovat estäneet tiedonkeruun vesiltä liki 50 vuotta. Tutkimustyö siellä on ollut liian vaarallista.

Sukellusrobotit vastaavat kooltaan pienikokoista ihmistä, mutta ne voivat sukeltaa kilometrin syvyyteen. Ne voivat sukkuloida veden alla kuukausia ja matkata tuhansia kilometrejä.

Kaksi robottia keräsi tietoa Omaninlahdelta kahdeksan kuukautta. Ne lähettivät tietoa satelliitin välityksellä. Tutkimuskohteena oli vedenalainen happitilanne sekä valtamerimekanismit, jotka liikuttavat happea alueelta toiselle.

Täysin kuolleilla merialueilla happea ei ole lainkaan.

Arabianmeri on tutkimusta johtaneen tohtori Bastien Questen mukaan laajin ja tihein kuollut vyöhyke. Se on nyt julkistetun tutkimuksen mukaan kasvamassa.

Kalat, merikasvit ja eläimet tarvitsevat happea, joten ne eivät selviä siellä. Valtamerestä ruokansa ja toimeentulonsa saavat ihmiset kokevat tästä ympäristötuhosta suoria seurauksia.

Kun happi puuttuu merestä, typen kierto luonnossa muuttuu merkittävästi. Syntyy dityppioksidia N2O, joka on hiilidioksidia 300 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Tutkijaryhmä yhdisti sukellusroboteista saadun aineiston erittäin korkearesoluutioiseen tietokonemallinnukseen. Näin he pyrkivät selvittämään, miten happi levittyy luoteisella Arabianmerellä eri vuodenaikoina ja monsuuniaikoina.

Tutkijat havaitsivat, että kuollut merialue liikkuu vuodenaikojen mukaan. Tämä puristaa kalat ohueen vesikerrokseen lähelle pintaa.