Indonesiassa Flores-saarella elänyt ”hobitti”-ihmislaji Homo florensiensis kuoli sukupuuttoon 50 000 vuotta sitten. Samanaikaisesti myös saaren kaikki suuret eläimet katosivat. Näitä olivat kääpiöelefantti ja ainakin pari lihansyöjälintulajia.

”Hobittien” katoamisesta on julkaistu nyt uusi tutkimus. Siinä on perehdytty Liang Buan luolasta löytyneeseen esineistöön. ”Hobitti”-laji määriteltiin tieteessä ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun pienen ihmislajit luut löydettiin tuosta luolasta.

Nyt tutkijat ovat paneutuneet uudestaan Liang Bua -luolan aineistoon. Tuloksista on julkaistu artikkeli Journal of Human Evolution-lehdessä. Siitä uutisoi New Scientist.

Tutkijat tarkastelivat 300 000 eläimen jäännettä ja 10 000 kivityökalun kappaletta. Ne olivat kerrostuneita luolan sedimentteihin 190 000 vuoden ajan.

Ennen 50 000 vuotta sitten tapahtunutta tulivuoren purkausta Floresin saaren eläimistöä hallitsi kääpiöelefantti (Stegodon florensis insularis). Se oli suuren lehmän kokoinen.

Elefanttien katoaminen on ilmeisesti kytköksissä muiden eläinten ja ehkä myös Homo florensiensiksen katoamiseen. Ihmislaji oli noin metrin mittainen ja sillä oli greipinkokoiset aivot.

Kun kääpiöelefantit olivat kadonneet, lihansyöjälinnuille ei ollut riittävästi ravintoa. Ei ehkä myöskään ”hobiteille”.

Luolatutkimuksissa havaittiin, että 50 000 vuotta sitten tapahtui suuri tulivuorenpurkaus. Se synnytti pyroklastisen tuhkapilven, joka on kuumaa kaasua ja kiviä. Pilvi pyyhkäisi yli maaston.

On mahdollista, että pilvi pyyhkäisi mennessään niin kääpiöelefantit kuin ”hobititkin”. Kuitenkin saarella oli aiemminkin koettu tulivuoren purkauksia. Ekosysteemit olivat korjaantuneet muutamien vuosikymmenten aikana.

Tutkijat ovat nyt analysoineet myös luolan kivityökaluja, jotka ovat antaneet uuden näkökulman eläinten katoamiseen. Työkalujen materiaalista tutkijat ovat päätelleet, että moderni ihmislaji on saattanut saapua saarelle ja hävittää kääpiöelefantit.

Tutkijat analysoivat Flores-saaren modernien pygmien perimää. He pystyivät tunnistamaan kaikki DNA:t. Tämän perusteella näyttää siltä, että vaikka ihminen ja ”hobitti” olisivat eläneet saarella yhtä aikaa, niiden risteytyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.