Työmatkaliikenteessä näkee ajoittain tarpeettoman kovalla vauhdilla suihkivia pyöräilijöitä. Mutta jos halutaan puhua ennätysmäisen nopealla vauhdilla suihkivista pyöräilijöistä, viime viikonloppuna rikottiin polkypyöräilyn nopeusennätys.

Muun muassa The Wall Street Journal kertoo, että viikonloppuna syntyi maailmanennätys siinä, kuinka nopeasti kukaan on koskaan ajanut maan päällä polkupyörällä. 45-vuotias Denise Mueller-Korenek ylsi peräti 296 kilometrin hetkelliseen tuntinopeuteen.

Pelkästään oman polkemisen voimalla ennätys ei syntynyt. Alkuvauhti ennätykselle annettiin niin, että pyörää vedettiin kiihdytysautolla vauhtiin, minkä jälkeen pyörä päästettiin irti.

Ennätysajossa kiihdytysauto kiihdytti ensin reilun 240 kilometrin tuntinopeuteen vetäen pyörää perässään kaapelilla. Sen jälkeen pyörä päästettiin irti, ja Mueller-Korenek polki pyörää omilla voimillaan. Hänen edellään ajanut auto kiihdytti vauhtiaan, ja Mueller-Korenek sai apua auton imusta.

Nopeasti etenevä auto voi synnyttää taakseen ilmataskun, joka työntää pyöräilijää eteenpäin.

Lopulta hänen vauhtinsa ylti 296 kilometriin tunnissa. Näin rikkoi edellisen maailmanennätyksen, 269 kilometriä tunnissa, jonka hollantilainen Fred Rompelberg oli saavuttanut vuonna 1995.

Ihan tavallisella polkupyörällä ennätys ei syntynyt. Siihen on asennettu moottoripyörän renkaat, pyörä on pitkä ja matala, ja siinä on kaksi 60-hampaista eturatasta. Pyörä kulkee yhdellä polkaisulla 40 metriä. Painoa pyörällä on 16 kiloa ja pituutta yli kaksi metriä, kertoo Wired.