Chilinsyöntikilpailuun osallistunut nuori mies joutui sairaalaan saatuaan sietämättömän kivuliaita päänsärkyoireita syötyään Guinness World Recordsin vuonna 2013 maailman vahvimmaksi chilipippuriksi nimeämän Carolina Reaperin.

Tapausta käsittelevä raportti julkaistiin BMJ Case Reports -tiedejulkaisussa tiistaina. Tiedotteessa ei kerrottu miehen kansalaisuutta tai sitä, missä päin maailmaa tapahtumasarja eteni.

Miehen oireet alkoivat välittömästi chilin syömisen jälkeen yökkäysreaktioiden muodossa. Oksennusreaktioita seurasivat hyvin voimakkaat niskakivut sekä muutaman sekunnin kerrallaan kestäneet voimakkaat päänsärkykohtaukset.

Oireet jatkuivat samoina useiden päivien ajan, ja kärsivä mies hakeutui hoitoon. Sairaalassa suoritettujen testien jälkeen kävi ilmi, että miehellä ei ollut mitään neurologisia sairauksia.

Miehen päästä otetut TT-kuvat (tietokonetomografiakuvat) kuitenkin paljastivat, että osa potilaan aivojen valtimoista supistui spontaanisti. Havainto osoitti äkillisten ja kovien päänsärkykohtausten kera selviä merkkejä aivojen korjaantuvasta vasokonstriktio-oireyhtymästä eli RCVS:tä.

Yhtä ilmeistä syytä RCVS-oireyhtymälle ei ole, mutta se voi puhjeta tiettyjen lääkkeiden tai huumeiden käytön seurauksena.

Raportoidusta tapauksesta tekee erikoisen se seikka, että kyseessä on tiettävästi ensimmäinen chilipippurin syönnistä alkunsa saanut RCVS-oireyhtymä.

Raportin laatineet tutkijat huomauttavat lehdistötiedotteessa, että cayennepippurin syönnin, aivojen valtimoiden äkkinäisen supistumisen sekä sydänkohtausten välille on jo löydetty yhteys.

Tämä suhde vahvistaa käsitystä siitä, että vasoaktiivisen syötävän eli tässä tapauksesssa Carolina Reaperin ja sen sisältämän kapsaisiini-yhdisteen nauttimista välittömästi seuranneiden RCVS-oireiden takana oli todennäköisesti juuri chilipippuri. Kapsaisiini on chileissä esiintyvä aine, joka on vastuussa tulisuuden tunteesta.

Miehen oireet lakkasivat itsestään ajan myötä ja hänen aivojensa valtimot palautuivat entiselleen.