Vanheneminen, ikääntymättömyys, kuolema ja kuolemattomuus. Ihmiskuntaa ikuisesti mietityttävät aiheet ja alati kiehtovat topiikit.

Maailman kautta aikain vanhin ihminen eli 122-vuotiaaksi. Vanhin elossa oleva henkilö täyttää ensi keväänä jo 118 vuotta. Nämä hämmästyttävän runsaat ikälukemat ovat kuitenkin vain ohimeneviä hetkiä, kun niitä lähdetään vertailemaan muiden elävien organismien ikäennätyksien kanssa keskenään.

Uutistoimisto BBC listasi hiljattain eri eliökuntien vanhimmat elävät edustajat artikkelissaan ja TM poimi niistä tärkeimmät alle.

Maailman vanhin puu: Nimeämätön okakäpymänty, Pinus longaeva, 5067 vuotta, White Mountains, Kalifornia, Yhdysvallat

Kuvan puu on kuvattu samalla suojelualueella Kaliforniassa. Toinen löytäjistä pitää nimeämättömän puun sijaintia visusti salassa.

 

Maailman vanhin kloonaamaton yksittäinen puu seisoo jossain päin muinaista okakäpymäntymetsää itäisen Kalifornian Inyo National Forest -luonnonsuojelualueella, noin kolmen kilometrin korkeudessa White Mountains -vuorilla. Puu löydettiin vuonna 2012 ja sen vuosirenkaat laski Arizonan yliopiston dendrokronologit Edmund Schulman ja Thomas Harlan. Harlan kuoli vuonna 2013, joten puuvanhuksen tarkka sijainti on tällä hetkellä vain yhden henkilön tiedossa.

 

Vanhin eläin: Rossinmeren lasisieni, Anoxycalyx (Scolymastra) joubini, 15-23 tuhatta vuotta, Eteläinen jäämeri, Etelämanner

Pieni lasisieni kotilossaan (alalaji tuntematon). Rossinmeren yksilöstä ei ole olemassa kuvaa, mutta Etelämantereen merialueilla viihtyvä laji näyttää tältä.

Saksalaisen Alfred Wegenerin napaseutujen merelliseen tutkimukseen erikoistuneen instituutin tutkijat löysivät kaksi metriä pitkän, elävän lasisieniyksilön Rossinmereltä vuonna 2002. Tutkijat arvioivat tarkempia tutkimuksia tehtyään sen olevan vähintään 15 000 ja korkeintaan 23 000 vuotta vanha.

 

Vanhin sieni: Humongous Fungus, Armillaria ostoyae, 2400 vuotta, Malheur National Forest, Strawberry Range, Oregon, Yhdysvallat

Mäntymesisienet aiheuttavat tuhoja männyille ja niiden taimille. Myös Suomessa. Kuvauspaikka tuntematon.

Oregonin osavaltion itäisessä päädyssä sijaitseva Malheur National Forest -kansallispuisto kätkee männikköönsä 8,4 neliökilometrin kokoisen ja noin 605 tonnia painavan mäntymesisieniyhdyskunnan. Puiden riesana kuhiseva yhdyskunta on maailman suurin elävä eliö, jos sitä käsitellään yhtenä alueellisena organismina. Se on myös ylivoimaisesti maailman suurin sieniyhdyskunta. Yhdysvaltain maatalousministeriö ja Oregonin osavaltionyliopisto ovat arvioineet sen muodostuneen noin 2400 vuotta sitten.