AUTOKAUPAN kasvu on pysähtynyt kuuden perättäisen lihavan vuoden jälkeen. Ennakoidaan, että uusia autoja myydään tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna. Myös käytettyjen autojen kaupassa on taantumisen merkkejä.

Talouden tunnuslukujen mukaan Suomessa menee hyvin ja kasvu jatkuu. Kuulumme maailman vauraimpiin kansakuntiin. Kaiken järjen mukaan autojen ostamiseen pitäisi edelleen riittää rahaa.

Mitään sellaista ei ole tapahtunut, mistä olisi syytä olla huolissaan. Korot ovat kyllä nousseet, mutta ovat edelleen varsin kohtuullisia. Jostain syystä ihmisen usko huomiseen on kuitenkin horjumassa ja siinä yhteydessä auton vaihtoa halutaan siirtää tuonnemmaksi.

Sanotaan, että merkittävin syy ostohaluttomuuteen on bensiinin ja dieselpolttoaineen kalleus. Jos se pitää paikkansa, niin asiassa ei ole mitään järkeä. Juuri auton vaihtamisella uuteen tai uudempaan voi säästää polttoainekuluja.

Uudemmat mallit kuluttavat aina vähemmän kuin vastaavat edeltävät. Ero voi olla merkittäväkin. Tämän lisäksi bonuksena tulee parempi kolariturvallisuus monista muista eduista puhumattakaan. Tekniikka on viimeisten vuosien aikana kehittynyt huimasti, ja se näkyy autoissa.

Kannattaakin pysähtyä aivan rauhassa miettimään, mitkä ovat vallitsevat tosiasiat, ja päättää vasta sen jälkeen, onko oikea aika vaihtaa auto vai jättää se vaihtamatta.

Martti Merilinna

(Pääkirjoitus TM 17/2000, s. 7)