Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Miksi Spotifyn suoratoisto ”pätkii” häiritsevän usein juuri omalla kotipihalla, mutta ei kuitenkaan sisällä talossa tai kauempana kotoa?

Barbapappa

 

Kyse lienee siitä, että kodin oma langaton verkko ikään kuin ”huutaa kilpaa” 4g-yhteyden kanssa.

Sisällä kotona wlan-verkko on parhaimmillaan, joten esimerkiksi älypuhelin hyödyntää sitä 4g-yhteyden sijaan. Mutta pihalle siirryttäessä langattoman verkon kuuluvuus alkaa heikentyä, eikä Spotify ja/tai älypuhelin osaa aina päättää, vaihtaisiko 4g-yhteyden puolelle vai jatkaa toistoa kotiverkon kautta.

Kahden päällekkäisen yhteyden välillä arpominen ilmenee usein pätkimisenä, äänenlaadun vaihteluna ja/tai toiston pysähtymisenä.

Kun kotipihalta sitten siirrytään kauemmaksi – ja samalla myös wlan-verkon kantaman ulkopuolelle – 4g-yhteys ottaa ohjat käsiinsä ja suoratoisto toimii ongelmitta.

Onkin hyvä muistaa, että tyypillinen pientalon sisälle viritetty wlan-verkko saattaa kantautua jopa useiden kymmenien metrien päähän tukiasemasta, muun muassa lähimaaston yksityiskohdista ja talon rakenteista riippuen.

Ratkaisu on yksinkertainen: kytke älypuhelimesta langaton verkko tilapäisesti pois päältä, niin Spotify soi pätkimättä myös kotipihalla. Esimerkiksi iOS 11:ssa tämä onnistuu Ohjauskeskuksesta yhdellä napautuksella, ja wlan-verkkoon kytkeydytään automaattisesti jälleen seuraavana päivänä.

Tomi Heinvuo


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.