Hiirillä on onnistuttu kasvattamaan uutta hammasluuta reikiintyneiden tilalle.

Hampailla on kyky  korjata itseään jonkin verran. Lontoolaisen King’s Collegen tutkijoita kiinnosti, voisiko tätä mekanismia kiihdyttää.

Tutkijat aktivoivat hammasytimen kantasoluja muun muassa Alzheimerin taudin hoitoon tutkitulla lääkkeellä. Tuloksista on äskettäin julkaistu artikkeli Scientific Reports –lehdessä.

Tutkijat porasivat hiirten poskihampaisiin reikiä, jotka simuloivat mikrobien suussa aiheuttamaa reikiintymistä. Sen jälkeen hampaiden päälle asetettiin pieniä tuppoja, jotka oli kostutettu erilaisilla lääkeaineillä, joiden tiedetään aktivoivan kantasolujen tuotantoa.

Yksi tutkituista lääkeaineista oli tideglusib, jota on tutkittu Alzheimerin taudin ja muiden neurologisten sairauksien hoitoon.

Tuloksena reiät hiirten hampaissa umpeutuivat muutamassa viikossa.

Scientific Americanin aiheesta tekemässä uutisessa muistutetaan, että kaikki menetelmät, jotka hyödyntävät kantasoluja tai lisäävät uusia kantasoluja, sisältävät riskin hallitsemattomasta solukon kasvusta. Kokeilevissa ja säätelemättömissä kantasoluhoidoissa on saatu aikaan aivokasvaimia ja esimerkiksi luuta kasvamaan silmäluomista.

Professori Paul Sharpe King’s Collegesta Lontoosta sanoo, että heidän tutkimusryhmässään käytetyt lääkemäärät ovat niin pieniä, että ei-toivotun kasvun riski on minimaalinen.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen tutkimusryhmä on jatkanut kokeita rotilla, joiden hampaat ovat suuremmat kuin hiirellä. Näitä tuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta tutkijat kertovat menetelmän toimineen.

Jotta menetelmä voisi olla laajemmin hammaslääkäreiden käytössä, tutkimuksen on edistyttävä vielä useita vuosia, sanoo professori Sharpe. Nyt tutkijaryhmä kartoittaa vielä muita mahdollisia lääkeaineita, niiden annostusta sekä asettamista hoidettavaan hampaaseen.