mini-logoMini ei ollut alun perin itsenäinen automerkki, vaan pieni henkilöautomalli, jonka suunnitteli kreikkalainen Alec Issigonis. Vuonna 1959 esitelty monin tavoin vallankumouksellinen pieni ja taloudellinen Mini oli valtava piristysruiske British Motor Corporationille. Se valmisti aluksi malleja Austin Mini ja Morris Mini. Niiden rinnalle esiteltiin vuosien mittaan Riley Elf ja Wolseley Hornet, jotka olivat ylellisempiä muunnelmia Ministä.

Maailmanlaajuiseen suosioon Mini nousi rallimenestyksensä myötä. Brittiläinen John Cooper viritti Minien moottoreita, minkä myötä syntyivät mallit Mini Cooper ja Mini Cooper S. Viime mainitulla suomalaisajajat valloittivat Monte Carlo -rallin vuosina 1965 ja 1967. Mini tuli tunnetuksi elokuvissa ja brittiläinen koomikkohahmo Mr Bean luottaa edelleen vaaleanvihreään Morris Miniinsä.

Vuonna 1994 BMW osti Rover Groupin, johon Mini tuolloin kuului. Jo seuraavana vuonna alkoi Minin seuraajan suunnittelu ja se esiteltiin vuonna 2001. Uuden ajan Mini, jossa on paljon alkuperäistä tyyliä, on edennyt kolmanteen sukupolveen. Mini Hatchback on saanut rinnalleen paljon malleja, kuten Clubman, Cabrio, Coupé ja Countryman.

Lue myös:

Näytä kaikki Mini-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.