”Poistaisin auton hankinnan verottamisen kokonaan pidemmällä aikavälillä, viimeistään ensi vuosikymmenen aikana ja siirtäisin verorasituksen päästöihin”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok). Ministeri kommentoi Ylelle Sitran esitystä, jonka mukaan verotusta pitää myllätä kunnolla ilmastonmuutosta kiihdyttävien hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi.

Ylen uutisoiman Sitran keskeneräisen selvityksen mukaan kotimaan liikenteen päästöt eivät ole laskeneet juuri lainkaan vuoteen 1990 verrattuna. Näin siitä huolimatta, että valtio on yrittänyt ohjata kulutusta polttoaineverotuksen korotuksilla.

Kysymykseen päästöjen pysymisestä kulutuksen ohjauksesta huolimatta entisellä tasolla ministeri Orpo vastasi.

”Olen kiinnittänyt samaan huomiota. Se tarkoittaa vain sitä, että meidän pitää ohjata verotuksella vielä järeämmin vähäpäästöiseen liikenteeseen.”

”Mielestäni meidän täytyy seuraavassa vaiheessa siirtää painopiste kokonaan auton hankinnasta auton päästöihin. Tämä tarkoittaisi sitä, että autokanta uudistuisi oikeasti.”

”Meille tulisi huomattavasti lisää sähköautoja ja vähäpäästöisiä autoja, ja silloin saamme halutun päästövaikutuksen.”

Suomi on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt 2030 mennessä Pariisiin ilmastosopimuksen ja EU:n yhteisen ilmastopolitiikan mukaisesti. Aikaa tähän on vain 12 vuotta.

Sitran esityksessä ei oteta kantaa, millä tavalla sähköajoneuvoja tulevaisuudessa verotetaan.