Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikennevirasto varoittavat, että manteiden kelirikko on tällä hetkellä ”vaikein 20 vuoteen”. Ministeriön tiedotteen mukaan syynä on kevään lämpöaalto, joka on aiheuttanut kelirikkoa koko maassa.

”Jo nyt on painorajoituksia noin 4 000 soratiekilometrillä ja rajoituksia on lähes koko maassa” ministeriön tiedotteessa todetaan, ja varoitetaan, että painorajoitusten määrä todennäköisesti vielä kasvaa.

LVM ja Liikennevirasto muistuttavat, että tienkäyttäjät voivat ilmoittaa kelirikkohaitoista ja liikennöitävyysongelmista Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle ympäri vuorokauden numeroon 0200 2100. Siten urakoitsijat ja ELY-keskusten aluevastaavat tiedon. Liikennevirasto kertoo, että sen sivuilla on ajantasainen tieto voimassaolevista painorajoitetuista teistä.

”Tilanne on poikkeuksellisen hankala kaikille teiden käyttäjille. Olemme saaneet asiasta paljon palautetta sekä yksittäisiltä kansalaisilta että yrityksiltä. Kelirikkohaitoista teiden kunnossapitäjille tehtyjen ilmoitusten tulisi johtaa mahdollisimman nopeasti tehtäviin korjaustoimenpiteisiin”, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kelirikon laajuus vaihtelee vuosittain kevään sääolojen mukaan, ministeriö muistuttaa. Kelirikkotilannetta tien päällä seurataan kuitenkin päivittäin.

”Kelirikon haittoja yritetään vähentää ennakkoon muun muassa lumivalleja kaatamalla ja sohjo-ojia tekemällä, jotta tierungot kuivuisivat nopeammin. Kuivatuksen toimivuudesta huolehditaan ympäri vuoden”, ministeriön tiedotteessa todetaan