Linnunpoikasten pesästä lähtö on ornitologien vähäisesti tuntema elämänvaihe linnun elinkaaressa. Halpeneva teknologia on tuonut tähänkin lisävalaistusta.

Tutkimuksessa, joka on julkaistu The Auk: Ornithological Advances –lehdessä, tutkijat hyödynsivät pieniä videokameroita. Ne sijoitettiin yhteensä 200 ruohikossa pesivän linnun pesään Albertan, Pohjois-Dakotan, Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa Yhdysvalloissa.

Tutkimuksen tuloksena oli, että päätökset pesästä lähdöstä ovat monimutkaisempia kuin tähän saakka on luultu.

Tutkija Christine Ribic Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksesta testasi kollegoineen kahta kilpailevaa hypoteesia pesästä lähdöstä.

Lähtevätkö linnunpoikaset varhain aamulla, jotta niillä on mahdollisimman pitkä aika löytää suojapaikka ja piiloutua saalistajilta ennen yötä?

Toinen teoria on, että kun pesueesta ensimmäiset ovat häipyneet, jäljelle jäävät viivyttelevät, jotta ne saavat enemmän huomiota ruokkivilta vanhemmilta.

Videoiden analysoinnin perusteella tutkijat vahvistivat, että mitä enemmän pesueessa on poikasia, sitä pidemmäksi pesän tyhjeneminen venyy. Havainto on yhtäpitävä sen kanssa, että myöhemmin pesän jättävät jäävät vanhempiensa hoiviin hengailemaan.

Tutkijat laskivat, että peräti 20 prosenttia pesistä tyhjeni pidemmän ajan kuin yhden päivän. Pesänjättäminen vaihteli myös lajien ja pesintäkauden mukaan. Tarkemmat syyt tähän jäivät vielä epäselviksi.

Allaolevassa videossa tyhjenee preeriakirvisen pesä.