Jos autolla ajetaan vain kerran parissa viikossa, sen voisi yhtä hyvin jättää pysäköintitaloon. Silloin se ei veisi tilaa kotikadulta. Kotikadulle voisi sitten laittaa jotain vihreää ja kivaa pysäköidyn auton sijasta. Niinhän?

Jos jossain tällaisen luulisi innostavan niin Hollannissa. Siellä sitä on kokeiltukin.

Haagissa kuuden kadun asukkaille tarjottiin mahdollisuutta luopua asukaspysäköintitunnuksesta. Korvaukseksi he saavat käyttää auton pysäköintipaikan viemän tilan istuttaakseen vihreää tai rakentaakseen vaikka lapsille jotain kivaa kadun varteen.

Brittilehti The Guardianin mukaan idean isä on arkkitehti Walter Dresscher, joka on vankka julkisen liikenteen kannattaja. Dresscherin mukaan osa kadun varren autoista oli ollut paikoillaan niin kauan, että alla kasvoi jo jotain vihreää. (Kiitokset vinkistä @tapio_bergholm!)

Kun ideasta järjestettiin julkinen keskustelutilaisuus, Dresscher oli yksin hakattavan paikalla ja iskuja tuli. Alueen asukkaat arvostelivat ideaa ja sen keksijää varsin jyrkästi.

Se on näkynyt myös lopputuloksessa. Vain kuusi asukasta on vaihtanut pysäköintilupansa oikeuteen somistaa katua tai rakentaa sen varteen jotain pientä.

Ilmiössä on jotain samaa kuin isojen kaupunkien kulttuuritarjonnassa on monelle asukkaalle. He iloitsevat teattereiden ja konserttien kirjosta ja hehkuttavat sitä, kuinka paljon erilaisia elokuvia esitetään kaupungin elokuvateattereissa joka päivä.
Silti osa heistä ei koskaan kuluta kulttuuripalveluita.

Tärkeää heille on valinnanvapaus. Jos sattuisi huvittamaan, olisi, mistä ottaa.

Hollannissa julkinen liikenne on erinomaista. Pyöräily on helppoa. Autojen yhteiskäyttö on edistynyttä.

Siitä huolimatta yllättävän moni haluaa omistaa auton ja pysäköidä sen lähelle kotioveaan.

Se asia muuttuu hitaasti jos ollenkaan.

Puuttuminen siihen tuntuu puuttumiselta itsemääräämisoikeuteen, ja sitähän se onkin.

Jännityksellä odotan, koska joku Suomessa keksii tarjota samaa mahdollisuutta. Haluaako joku lyödä vetoa tuloksesta?