Turkoosi oli aikoinaan asteekkien ja misteekkien arvokas jalokivi. Tutkijat ovat kiistelleet sen alkuperästä ja vallitseva näkemys on ollut, että turkoosi oli peräisin Lounais-Amerikasta, jossa muinaiset kansat kävivät kauppaa.

Tutkijat halusivat kuitenkin testata tätä näkemystä. Geokemisti Alyson Thibodeaun johtama tutkimusryhmä on saanut artikkelinsa julkaistuksi Science Advances -lehdessä. Siitä uutisoi The New York Times.

Tutkijoiden mukaan turkoosi oli kuitenkin peräisin Mesoamerikasta, missä siitä valmistettiin ranne- ja nenäkoruja, veitsien kädensijoja sekä erilaisia koriste-esineitä rituaalitarkoituksiin.

Mesoamerikka on kulttuurinen alue, jossa alkoi kehittyä yhteneväisiä sivilisaatioita noin 2000 eaa: Ajanjakso jatkui eurooppalaisten saapumiseen 1500-luvun alussa.

Nykyistä valtioista tähän kulttuurialueeseen kuuluvat Meksiko, Belize, Guatemala, sekä osia Hondurasista, Nigaraguasta ja Costa Ricasta.

Tutkijat analysoivat turkoosista valmistettujen esineiden geologista alkuperää tarkastelemalla niiden sisältämiä lyijy- ja strontium-isotooppeja.

Monet tutkituista esineistä on löydetty Templo Mayorista, joka sisjaitsi asteekkien pääkaupungin Tenochtitlanissa. Nykyisin paikalla on Mexico City.

Tutkimuksen lopputulos oli, että esineistön isotooppijäljet eroavat Lounais-Amerikan turkoosiesiintymistä.

Sen sijaan ne vastaavat läheisesti Mesoamerikan kupariesiintymien ja maankuoren kivien isotooppeja. Tämän perusteella tutkijat pitävät todennäköisenä, että turkoosi oli kotoperäistä eikä kaukaa kauppatavarana tuotua.