Suomi on maantieteellisesti melko hyvä paikka asua. Seismisesti sijaitsemme yhdellä maailman rauhallisimmista alueista, eikä hirmumyrskyjäkään näillä leveyspiireillä pahemmin esiinny.

Ja mikä parasta, meillä ei sada mustekaloja! Kiinassa sen sijaan asiat ovat hyvin toisella tolalla, ainakin mikäli artikkelin avauskuvan todenperäisyyttä on uskominen.

Science Alert -sivusto kertoo, että Itä-Kiinan Qingdaon kaupungissa myrskysi viime viikolla niin voimakkaasti, että taivaalta satoi mereneläviä.

Paikalliset asukkaat latasivat sosiaaliseen mediaan kuvia autojen tuulilaseihin lätsähtäneistä meritähdistä, simpukoista ja muista merenelävistä:

Niin voimakas myrsky ei kuitenkaan ollut, että se olisi jaksanut nostaa kymmenkiloisen tursaan yläilmoihin. Kuva on siis selvästi väärennös, sivustolla todetaan.

Science Alert huomauttaa, että myrskytuulten on aikaisemmin raportoitu aiheuttaneen muunmuassa sammakko- ja matosateita, mutta tällaiset tapaukset ovat hyvin harvinaisia.

Ilmiöiden harvinaisuuden vuoksi tutkijat eivät edelleenkään tiedä tarkkaa mekanismia ”eläinsateiden” synnylle. Todennäköisimmin ilmiö syntyy vesialueen päällä raivoavan pyörremyrskyn vaikutuksesta, sillä se voi olla riittävän voimakas nostaakseen pieniä mereneläviä ilmaan.

The Independentsivuston mukaan Qingdaossa riehuneen myrskyn tuulennopeus saavutti parhaimmillaan 125 kilometrin tuntinopeuden (35 m/s), mikä vastaa kypsän hurrikaanin tuulennopeutta.

Todennäköisin selitys Kiinan tapahtumille on kuitenkin se, että myrsky pyyhki paikallisen kalatorin yli nostaen kevyitä mereneläviä yläilmoihin vain hetkeksi.