Joulu jos mikä on aikaa, jolloin on syytä irtautua arjesta ja kokea jotakin taianomaista.

Mitään tonttumaista hämärätouhua tähän ei kuitenkaan liity…

Ja mikäpä olisikaan parempi taikatemppu kuin joulupöydän kynttilöiden sytyttäminen pelkästään näyttämällä niille tulitikkua!

Vaikka temppu näyttäkin varsin eeppiseltä, mitään tonttumaista hämärätouhua tähän ei kuitenkaan liity, vaan taustalla on hyvin tunnettu tieteellinen ilmiö.


Pöytäseurue hämmästytetään näin:

1) Sammuta kynttilä.

2) Vie sytytetty tulitikku tai sytytin kynttilästä nousevaan savuvanaan. Kynttilä syttyy ja savu häviää.

3) Tarkkaile hämmentyneitä ilmeitä.


Tempun tekemisessä auttaa, jos tilassa on mahdollisimman vähän vetoa, sillä se saa savuvanan pyörteilemään. Siksi sammutinkupu toimii hieman paremmin kuin puhaltaminen – tärkeää kun on mahdollisimman paksu ja yhtenäinen, kynttilän sydämestä asti nouseva savuvana.

Ihmesytytystä kannattaa harjoitella ensin sytyttämällä savuvana läheltä sydäntä ja kasvattamalla etäisyyttä sitä mukaa, kun näppituntuma temppuun paranee.

Mihin temppu sitten tarkalleen ottaen perustuu?

Selitys on siinä, ettei kynttilän ”savuvana” todellisuudessa ole vain savua vaan suurelta osin höyrystynyttä steariinia.

Kynttilässähän ei pala sen sydän vaan sen vahamainen polttoaine (kynttilästä riippuen steariini, parafiini tai mehiläisvaha). Liekki sulattaa aina uutta polttoainetta, joka nousee sydäntä pitkin ylös, haihtuu liekin kuumuudessa ja palaa sydämen ympärillä.

Kun kynttilä sammutetaan, polttoaine on edelleen niin kuumaa, että se haihtuu ja muodostaa ”savuvanan”.

Tämä palava kaasu voidaan sytyttää uudelleen, ja liekki leviää takaisin sydämeen, jos juova on yhtenäinen ja kaasun ja hapen suhde on palamiselle otollinen.

Vaikka ilmiö näyttää tapahtuvan silmänräpäyksessä, hidastetussa videossa näkyy, miten sininen liekki etenee savuvanaa pitkin takaisin kynttilään.

Ai niin, ja ollaanhan sitten varovaisia, kun tätä kokeillaan!