Auton konepellin alla on monenlaisia korkkeja, joiden kanssa tulee olla tarkkana. On muun muassa öljykorkki, jarruneste, ohjaustehostimen neste, jäähdytysneste ja tietysti tuulilasinpesuneste.

Korkit on kyllä pyritty merkitsemään selvillä symboleilla, mutta joskushan sitä voi erehtyä. Erehtymisen seuraukset eivät vain aina ole kaunista katsottavaa, kuten nämä ruokahalua loitontavat kuvamme todistavat.

Kuvat ovat peräisin ranskalaisen BMW-kerhon Facebook-sivuilta, ja ne on nostanut esiin myös Jalopnik-blogisivu.

Kuvatekstin mukaan uudehkon Minin omistaja oli tullut ostanut huoltamolta viisi litraa lasinpesunestettä ja palannut 10 minuuttia myöhemmin valittamaan, että auto savuttaa. Ilmeni, että hän oli kaatanut 5 litraa pesunestettä moottorin öljykorkista sisään.

Kuvien perusteella kertomus on helppo uskoa. Erikoisen ruskeanvihreää mönjää on koko moottorin sisäpuoli täynnä – sitä on sekä venttiilikopan sisällä että öljypohjassa.

Automiehillä on tälle mönjälle oma nimikin: sitä kutsutaan vastaavalla koostumuksella siunattua ruokalajia mukaillen ”majoneesiksi”. Ja samasta veden ja öljyn emulsiostahan kummassakin on kyse.

Yleensä majoneesia päätyy koneeseen esimerkiksi sylinterikannen tiivisteen vuotaessa, jolloin vettä sisältävä jäähdytysneste pääsee vuotamaan moottoriöljyn sekaan.

Öljy ja vesi pysyvät yleensä erillään, sillä ne hylkivät luontaisesti toisiaan, mutta pyörivän moottorin sisällä kiertokanget vatkaavat ja kirnuavat nesteet tehokkaasti sekaisin, mikäli öljypohjan nestepinta nousee kampiakselille asti.

Ja 5 litran nestelisäyshän sen sinne toki nostaa.

Lohdutuksena voidaan kuitenkin todeta, että ehkä, siis todellakin vain ehkä, kuvien moottori on vielä pelastettavissa tehokkaalla puhdistuksella, eivätkä laakeripinnat ole ehtineet leikata kiinni.

Joten mitä tästä opimme?

  • Katso tarkasti, minkä korkin taakse mikäkin neste tulee kaataa!
  • Lasinpesunesteen ja öljyn emulsio on omituisen väristä.
  • Ja tietysti: älä kokeile tätä kotona!