Tulivuori-ilmiöitä tutkivat vulkanologit ovat saaneet selville, miten Pohjois-Irlannin rannikon kuuluisat kuusikulmaiset Giant’s Causeway -kivipilarit ovat syntyneet. Mekanismi selvisi Liverpoolin yliopiston laboratoriossa tehdyssä simulaatiossa.

Aiheesta on julkaistu artikkeli lehdessä Nature Communications. Siitä uutisoi Guardian.

Vulkanologian professorin Yan Lavalléen mukaan on ollut epäselvää, oliko laava aikoinaan kuumaa, lämmintä vai kylmää, kun se murtui pilareiksi. Kuusikulmaisia pilareita on noin 40 000.

Tutkijaryhmä loi laboratorioon simulaation. Siinä käytettiin Eyjafjallajökull-tulivuoresta Islannista porattua basalttia. Se on samaa ainetta kuin Giant’s Causewayn pylväät Pohjois-Irlannissa.

Tutkivat kuumensivat 20-senttiset sylinterit yli tuhanteen celsiusasteeseen. Sylinterit oli puristettu kiinni molemmista päistä. Kuumennusta jatkettiin, kunnes basaltti alkoi sulaa laavaksi.

Näytteet kiinnitettiin mekaanisesti molemmista päistä. Sen jälkeen ne jäähdytettiin, jotta nähtiin, missä lämpötilassa ne katkeaisivat.

Basalttimagma murtui 840–890 °C:ssa. Tutkijat arvioivat, että tämä on lämpötila, jossa Giant´s Causeway on muodostunut. Tutkimuksen tulos oli, että rakenne on syntynyt kuumassa, mutta vasta sen jälkeen, kun se on jähmettynyt.

Giant’s Causeway on Pohjois-Irlannin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Vastaavia on myös esimerkiksi Devils Postpile Kaliforniassa.