Microsoft keskeytti uuden Windows 10 -ominaisuuspäivityksen jakelun, koska sen havaittiin poistavan tiedostoja lupia kyselemättä.

Tässä vaiheessa on kuitenkin epäselvää, kuinka laajasta ongelmasta on kysymys, mutta yksittäistapauksista ei siis enää voi puhua.

Tilanne ei silti tullut yllätyksenä oikeastaan kenellekään.

Vastaavat piirteet tuntuvat riivaavaan miltei jokaista Windows 10:n puolivuosittaista ominaisuuspäivitystä.

Mutta miten on ylipäätään mahdollista, että Microsoftin kaltainen jättimäinen yhtiö julkaisee säännöllisesti bugisia sisältöpäivityksiä? Vuodesta toiseen, kerta toisensa jälkeen, ikään kuin aiemmista ongelmista ei opittaisi mitään.

Etenkin kun taustalla on vielä mittava Windows Insider -testiohjelma.

Välillä kyse on ollut laitteistoon liittyvistä epäyhteensopivuuksista, joskus jostain aivan muusta, mutta kertaakaan niin sanottu virallinen julkaisu ei ole mennyt nappiin.

Joku voisi tietysti sanoa, että kun pc-kokoonpanoja on satoja miljoonia erilaisia, ongelmia esiintyy aina.

Moinen on totta, mutta lieveilmiöitä esiintyisi taatusti vähemmän, mikäli sisältöpäivityksien testaamiseen käytettäisiin enemmän aikaa ja/tai niitä julkaistaisiin harvemmin, esimerkiksi vain kerran vuodessa.

Tämän vuoden October 2018 Update ei sitä paitsi tuo mukanaan mitään sellaista, jota ei voisi aivan hyvin vartoa pidempään.

Myös keväällä tullut April 2018 Update oli luonteeltaan samaa maata, sillä moni tuskin edes huomasi, mikä olikaan muuttunut.

Kenties Microsoftin nykyisen puolivuosittaisen julkaisumallin taustalla on näkemys siitä, että esimerkiksi edellä mainittujen päivityksien yhdistäminen ja julkaiseminen samalla kertaa toisi lopulta vieläkin enemmän ikävyyksiä kaikille.

Jokin tilanteessa nyt vaan mättää, kun päivityksiä vedetään jakelusta, uusia versioita julkaistaan hätäpaikkoina vanhojen päälle, minkä lisäksi on yhä kokoonpanoja, joihin ei ole saatu asennettua edes edellistä sisältöpäivitystä.

Tässä tulee nyt vain yksi idea: mitäpä jos Windows 10:n isojen ominaisuuspäivityksien lataaminen muutettaisiin vastaisuudessa täysin vapaaehtoiseksi?

Yllättävän moni tuntuu nimittäin kärsivän päivityksien mukanaan tuomista lieveilmiöistä, kun taas vastaavasti yllättävän harva on edes kiinnostunut niiden sisällöstä.

Näin itse kukin voisi ladata uusia ominaisuuksia käyttöönsä viimeistään silloin, kun aidosti kokee jäävänsä jostakin paitsi.