Miten pronssikauden aikana eläneet ihmiset onnistuivat vaikeassa raudanvalmistusprosessissa? Uuden tutkimuksen mukaan pronssikauden aikana käytetty rauta ei ole peräisin meidän planeetaltamme, vaan maahan osuneista meteoriiteistä.

Pronssikaudella metalliset esineet valmistettiin nimensä mukaisesti pronssista, kunnes ihmiset oppivat käsittelemään rautaa noin 3 000 vuotta sitten. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet muutamia poikkeuksia – harvinaisia esineitä, jotka on valmistettu raudasta kauan ennen pronssikauden loppumista.

Arkeologit ovat ihmetelleet näiden esineiden alkuperää, sillä jotta rauta saataisiin maapallon pinnalta käyttökelpoiseksi, rautamalmista pitää erottaa rauta ja happi toisistaan. Prosessi vaatii huomattavasti korkeampia lämpötiloja kuin pronssin sulattaminen. Arkeologit eivät usko, että pronssikauden kansoilla oli tähän tarvittavat taidot.

Albert Jambon, ranskalaisen Pierre ja Marie Curien yliopiston mineralogi, käsittelee näitä outoja rautaesineitä Journal of Archaeological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Hän halusi selvittää, miten raudan sulatus onnistui kauan ennen menetelmän yleistymistä.

Jambon tutki rautaesineitä, joita oli valmistettu jo pronssikaudella, jolloin rauta oli arvokkaampaa kuin kulta. Näihin kuului muun muassa noin 1400 eaa. valmistettu syyrialainen kirves ja nykyisen Puolan alueelta löytyneitä vuonna 700 eaa. valmistuneita rannerenkaita. Hän myös vertaili omia tuloksiaan aikaisemmin testattuihin esineisiin, kuten egyptiläisen faarao Tutankhamonin haudasta löydettyyn tikariin, jonka raudan tutkijat viime vuonna todistivat olevan peräisin meteoriitista.

Sitten Jambon analysoi nämä kappaleet selvittääkseen, millaista rautaa pronssikauden ihmiset olivat valmistaneet. Hän tarkasteli rauta-, koboltti- ja nikkelielementtien suhdetta raudan alkuperän arvioimiseen ja totesi kaikkien ennen noin vuonna 1200 eaa. valmistettujen esineiden raudan tulevan meteoriiteistä.

Meteoriittien rauta on paljon vaikeampaa löytää kuin maanpäällinen rauta, mutta sitä on huomattavasti helpompi käsitellä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka rauta oli varmasti ylellisyystavaraa sen harvinaisuuden vuoksi, se ei edusta aiemmin tuntematonta teknologista läpimurtoa.

Meteoriitteista valmistettuja rauta-esineitä on löydetty ympäri maailmaa, muun muassa Grönlannissa, itäisessä Pohjois-Amerikassa ja Tiibetissä.

Suomesta on löydetty 14 rautameteoriittia PILKKU joista viimeisin löydettiin toukokuussa Lieksan Löpövaarasta.