Mitsubishi Pajerolla on luja maine maastoautona. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä pidä sen kookkaista ulkomitoista. Japanilais-italialisen yhteistyön kypsyttämänä on syntynyt ”tasku-Pajero” lisänimeltään Pinin.

Pajero Pinin ei sinällään ole mikään uusi tapaus. Jo kesällä 1998 se esiteltiin kolmiovisena Japanissa iO-mallimerkinnällä. Euroopassa sen myynti alkoi vuosi sitten, mutta nimellä Pinin, joka viittaa italialaisen Pininfarinan osuuteen muotoilun viimeistelijänä, mutta erityisesti valmistajana. Nyt esiteltävä viisiovinen versio tulee myös Suomeen ensi keväänä. Akseliväliltään viisiovinen on 17 senttiä ja pituudeltaan 30 senttiä kolmiovista pitempi. Myös moottori viisiovisessa on aiempaa suurempi.

Pajero Pinin ei ole niin sanottu katumaasturi. Se on nimittäin selvästi maastokelpoisempi monipuolisine voimansiirtojärjestelyineen. Alakerrasta löytyy sekä keski- että takatasauspyörästön lukitus kuin myös alennusvaihteisto. Voimansiirtojärjestelyt muistuttavat vahvasti ison Pajeron toteutusta. Pininin tavoitteena on löytää nuorekasta asiakaskuntaa henkilöistä, joille tärkeää on yhtä lailla katumaasturia lähentelevä mukavuus kuin tarvittaessa perinteinen maastokelpoisuus.

Pininin moottorina on kaksilitrainen suorasuihkutusmoottori. Tehoksi ilmoitetaan 95 kilowattia ja varsin laakean vääntökäyrän huippu käy 190 newtonmetrin korkeudella. Tämä kahden litran GDI on ainoa moottorivaihtoehto. Sekä toinen bensiinimoottori että diesel ovat harkinnassa, mutta ainakaan kovin pian sellaisia ei valikoimaan ilmesty. Varsin vaativalla maastoradalla pikku-Pajeron etenemiskyky osoittautui mainioksi. Näppärä koko toimii mastoajossa lisäapuna. Maantieajossa Pinin ei yllä henkilöauton mukavuuteen, vaan lyhyehkö akseliväli ja korkea kori ovat läsnä pienenä, muttei kuitenkaan häiritsevänä nyökkimisenä ja huojuntana. Ohjaustuntuma ja jousitusmukavuus ovat maasturinäkökulma huomioiden varsin hyviä.

Pininille on vaikea nimetä yhtään suoranaista kilpailijaa, mikä luonnollisesti aiheuttaa hankaluutta myös hinnan määrittelyssä. Koska myynti alkaa vasta maaliskuussa, voi nyt esittää vain arvailuja. Maahantuojan tavoitteena on kuitenkin saada hinta painettua alle 200000 markan.

(Tiivistelmä Velimatti Honkasen artikkelista TM 18/2000, s. 138-139)